Oda a kincstári optimizmus: megugró hiánnyal és államadóssággal számol az Orbán-kormány

Oda a kincstári optimizmus: megugró hiánnyal és államadóssággal számol az Orbán-kormány

Elengedi a kormányzat az eddig szinte kőbe vésettként kezelt 3 százalékos hiánycélt, az Európai Bizottságnak benyújtott konvergenciaprogramban már 3,8 százalékot írnak a kormányzati szektor hiányára – írja a Portfolio. A gazdasági visszaesésre továbbra is 3 százalék a becslésük, de úgy vélik, ezt gyors visszapattanás követi, és 2024-ig stabilan 4 százalék felett lehet a GDP növekedése.

A dokumentumban azt írják, a 4 millió 512 ezer alkalmazott száma 1,8 százalékkal fog csökkenni, vagyis

idén nagyjából 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

Ez a kormányzati becslés azonban éles ellentétben áll Orbán Viktor azon közismert kijelentésével, miszerint a három hónapos munkakeresési időszak után mindenki kap majd munkát, továbbá hogy amennyi munkahelyet a vírus elvisz, ugyanannyit teremtünk is.

Az államadósság ismét „elszállhat” – derül ki a konvergenciaprogramból. Mint ismert, a kormányzat 4 milliárd euróra emelte az idén kibocsátható devizakötvény-keretet,

ebből 2 milliárd eurónyit már el is adott.

Akkori cikkünkben mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy az Államadósság-kezelő Központ a Befektetői Prezentációban többféle forgatókönyvet vázolt fel. Egy közepes szcenárió 6 százalékos GDP-csökkenéssel és 4,2 százalékos hiánnyal számolt, ebben az esetben az államadósság 72-75 százalékra ugrana.

A mostani konvergenciaprogram 72,6 százalékra becsli az év végi GDP-arányos adósság mértékét.

Amit Matolcsy elhallgatott: ismét devizában fog eladósodni az ország

Magyarország mandátumot adott euróban denominált, benchmark méretű és futamidejű tranzakció főszervezői feladataira a Citigroup, az ING Bank és a J.P. Morgan pénzintézeteknek, egyúttal felkérte őket egy globális befektetői konferencia-hívás megszervezésére - jelentette be szerdán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) A módosított 2020.

A forint erősödésével sem számol a kabinet: az idei 350,3-es euróárfolyam után 2021-24 között a közös valuta árfolyamát 353,8 forintra tippelik.