Varga Judit szerint diplomáciai következményei lesznek, ha nem szólalhat fel az EP-ben

Varga Judit
Facebook/Orbán Viktor

Az igazságügyi miniszter továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán.

Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva kifejtette, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná. Ezek olyan alapértékek, amelyeket "álságosan és folyamatosan" számon kérnek Magyarországon - tette hozzá.

A tárcavezető morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor embereik ezrei halnak meg és millió veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt.

"Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat" - mondta. Varga Judit azt kérdezte, ha már sor kerül erre a vitára, miért nem első reflex az EP részéről, hogy meghívja a magyar kormányt.

"Nagyon lejteni fog a pálya abban az irányban, hogy megint meghallgassuk a szokásos vádakat az országgal szemben" - fogalmazott.

Az EP-elnök egyébként meghívta Orbán Viktort a vita csütörtöki napjára, hogy ismertesse a magyar kormány álláspontját, de a kormányfő visszautasította ezt, és jelezte, hogy Varga Juditot küldi Brüsszelbe maga helyett. A miniszterelnök levelére még nem reagált David Sassoli, de előtte egyszer már nem engedélyezte, hogy az igazságügyi miniszter felszólaljon az ülésen.

Hangsúlyozta, kötelességének érzi, hogy akármilyen áron is, de elhangozhasson az ezzel ellentétes álláspont, hogy a vitát követők közelebb kerülhessenek a valósághoz.

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin. Több alkalom volt arra, hogy egy államtitkár képviselt egy országot a hetes cikkely ügyében - mondta, majd hozzátette, ráadásul rendkívüli idők vannak, az állam- és kormányfők "nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést".

A vita tulajdonképpen arról szól, hogy ki szólalhat fel a plenáris ülésen? Az EP-elnök saját hatáskörben döntött úgy, hogy visszautasítja Varga Judit kérését, de ez még azelőtt történt, hogy Orbán Viktor is jelezte volna, az igazságügyi miniszter helyettesíti őt.

Aláhúzta, Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek. Varga Judit emlékeztetett, az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar koronavírus-törvény összhangban van az európai normákkal.

Kiemelte, a magyar kormány olyan intézkedéseket hoz a veszélyhelyzetben, amelyek az emberek élet- és egészségvédelmét szolgálják, illetve a gazdasági károk minimalizálására törekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben válaszolt az EP elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára. A kormányfő ebben kifejtette, jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.

(MTI)