Budapest Európa legdurvábban melegedő fővárosai között van

Budapest Európa legdurvábban melegedő fővárosai között van

Az elmúlt 50 évben az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt leginkább az átlaghőmérséklet - írja a 24.hu az Európai Adatújságírói Hálózat jelentésére hivatkozva. Ez alapján a magyar fővárosban fél évszázad alatt 4 Celsius-fokot emelkedett az átlaghőmérséklet.

A Copernicus programban 35 ország több mint százezer települését vizsgálták, szinte mindenhol nőtt a hőmérséklet, átlagosan több mint 2 fokkal, de 73 esetben néhány tizedes csökkenést figyeltek meg. 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke így kommentálta az adatokat:

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai a Copernicus adatainál kisebb hőmérséklet-emelkedést mutatnak, Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. A főváros helyzetét pedig jelentősen súlyosbítja, hogy az elmúlt évtizedekben igyekeztek szinte minden talpalatnyi zöldet beépíteni utakkal, lakóparkokkal, bevásárlóközpontokkal, irodaházakkal, benzinkutakkal.

A szakértő arról is beszélt, hogy nyáron az aszfalt 60, egy gépkocsi teteje akár 70 fokos is lehet, ráadásul a légszennyezés és a hőség ugyanazokat a szerveinket támadja, ezért növekszik a halálozások száma a nyári hőségnapok alatt.

Mit lehet tenni?

Vargha Márton, a szervezet közlekedési felelőse a zöldfelületek növelését és a már létezők megóvását hangsúlyozta, az aszfalttal borított területek csökkentésével és a környezetkímélőbb közlekedési módok használatának ösztönzésével párhuzamosan.