Több száz pakisztáni pilótát tiltottak el a repüléstől, mert kamu engedélyük lehet

Több száz pakisztáni pilótát tiltottak el a repüléstől, mert kamu engedélyük lehet

Pakisztánban 262-re nőtt azoknak a pilótáknak a száma, akiket eltiltottak a repüléstől, mivel lehet, hogy csalással szerezték meg pilótaengedélyüket - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter.

A pakisztáni hatóságok a 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenség miatt indított vizsgálatok nyomán bukkantak a gyanús esetekre.

Jelenleg a Pakistan International Airlines (PIA) állami légitársaság 141, az Air Blue kilenc és a Serene Airline tíz pilótája érintett, a többiek repülőklubok és charterjáratokat üzemeltető cégek pilótái. A miniszter szerint az egyes társaságokkal és klubokkal közölték, hogy ezeknek a pilótáknak az engedélyei gyanúsak, ezért nem engedhetik őket repülni.

Hán beszélt arról is, hogy az érintettek többsége helyi légitársaságoknak dolgozik, de vannak, akik külföldi vállalatok alkalmazásában állnak.

Eddig 28 esetben igazolódott be a gyanú. A kérdéses pilótaengedélyeket 2010 és 2018 között állították ki.

Hán büntetőeljárással fenyegette a csalással szerzett pilótaengedélyek tulajdonosait. Hozzátette: a pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság (CAA) öt tisztségviselőjét is felfüggesztették, akiket az engedélyek szabálytalan kiállításával gyanúsítanak.

Hán hangsúlyozta, hogy a légiipar átszűrését célzó intézkedések remélhetőleg eleget tesznek a nemzetközi szervezetek elvárásainak.

Abdullah Háfiz Hán, a PIA szóvivője csütörtökön közölte, hogy a légitársaság eltiltja a repüléstől pilótáinak harmadát, mert lehet, hogy csaltak a vizsgákon azzal, hogy helyettük mások végezték el a teszteket.

A pakisztáni légitársaság május 22-én Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le a karacsi repülőtér közelében. A gépen 91 utas és a nyolc fős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl. A történtekért a pilóták elbizakodottsága és a légi irányítás gondatlansága tehető felelőssé - mondta Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter szerdán.

A miniszter elmondta, hogy a feketedoboz adatainak franciaországi elemzése során kiderült: a pilóta és a másodpilóta egyáltalán nem figyelt oda a landolásra, és végig a koronavírus-járványról, illetve érintett családtagjaikról beszélgettek.

Az utóbbi évtizedben mintegy 450 ember esett áldozatul repülőgép-szerencsétlenségeknek Pakisztánban. A vizsgálatok négy esetből háromban emberi hibára vezették vissza a történteket.