Ausztriában a 2008-as pénzügyi válságnál is durvábban estek vissza az adóbevételek

Ausztriában a 2008-as pénzügyi válságnál is durvábban estek vissza az adóbevételek

Az osztrák sajtó döbbenetes adatokat közölt az adóbevételek csökkenéséről. A pénzügyminisztérium által közölt adatok szerint január és május között

az előző évhez képest mintegy négymilliárd euróval, 32,6 milliárd euróra csökkentek az adóbevételek.

Utoljára 2016-ban volt ennyi az állam adóbevétele. Ez a zuhanás 11 százalék, ami különösen annak ismeretében aggasztó, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején csak 4,5 százalékkal csökkentek az adóbevételek.

A szövetségi, tartományi és települési adókat – adótípusonként különböző mértékben – egyaránt érinti a folyamat, sőt a tömeges munkanélküliség miatt a járulékbevételek is számottevő mértékben esnek. Így várhatóan néhány hónap múlva a nyugdíjrendszerbe is kell invesztálnia az államnak az adóbevételekből egy jelentősebb összeget.

Ez tovább csökkenti Ausztria mozgásterét, miközben

ősszel Bécsben tartományi választások lesznek,

így a különböző pártok igyekeznek olyan ígéretekkel magukhoz csábítani a szavazókat, amelyeknek komoly pénzügyi forrásigénye van. A közlekedésért is felelős, zöld főpolgármester-helyettes asszony, Birgit Hebein például minden bécsinek ingyen bérletet akar, továbbá a tartományi kormány alá tartozó köztisztviselők munkaidejét 35 órára csökkentené, és növelné a közalkalmazotti kar létszámát.

A bécsi főpolgármesteri tisztet meghódítani akaró Gernot Blümel korábbi kancellária- és jelenlegi pénzügyminiszter hivatali tisztségéből adódóan takarékosságra int, ugyanakkor ő is szeretne a szavazóknál jó pontot szerezni azzal, hogy a minisztérium keretéből jelentős „koronasegélyt” biztosít Bécs számára.

A várost és tartományt hol egyedül, hol különböző koalíciós partnerekkel 1945 óta folyamatosan vezető szocialisták az utóbbi hónapokban különböző kuponokat osztogattak, például étterem-látogatáshoz és taxival történő utazáshoz, ugyanakkor érdemes felidézni a korábbi, bécsi főpolgármester, Michael Häupl (SPÖ) szavait:

A kampányidőszak a fókuszált unintelligencia ideje.”

Posta Ákos István