Olyan iskolák is kapnak őröket, akik nem kértek

Olyan iskolák is kapnak őröket, akik nem kértek

Olyan oktatási intézményekben is szolgálatot kezdenek az új iskolaőrök, amelyek erre nem tartottak igényt – derül ki a Népszava cikkéből, miután a lap megkeresett több olyan iskolát, melynek neve szerepelt a minisztérium által közzétett listában.

 „Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése” – írta szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Népszava körkérdése nyomán azonban hamar kiderült: sok iskolát meglepett, hogy felkerült a listára, hiszen nem is kértek iskolaőröket.

Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről

– mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója, hozzátéve, nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétet, mert iskolájukban nem jellemzők az erőszakos esetek.

A főváros egyik jó hírű oktatási intézményében, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is meglepetést keltett, hogy őröket kapnak. Nem kérték ezt, a vezetés szerint nincs is szükség őrökre.

Olyan iskolában lehet szükség iskolaőrre, ahol idősebb, illetve problémás gyerekek vannak, a mi esetünkben ilyenről nincs szó – mondta a lapnak Tillinger Péter, az intézmény igazgatója.

Volt olyan iskola is, ahol inkább alternatív lehetőséget láttak az új munkaerőben:

Portásra volt szükségünk, ezért kértünk iskolaőrt

– mondta az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium egyik tanára. A portaszolgálatot ugyanis jó ideje egy ember látja el kettő helyett. Szóltak ugyan a fenntartónak a problémáról, de a fenntartó szerint a megszorítások miatt nincs pénz másik portás-státuszra, ezért éltek a sajátos csavarral – számolt be a lap.

Az iskolák maguk dönthettek arról, hogy fogadnak-e iskolaőrt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ugyanakkor hozzátették:

ahol kiderül, hogy nincs szükség őrre, ott visszamondhatják, más iskolák pedig később is csatlakozhatnak a programhoz.

Frissítés: az Emmi tagad

Amint azt az Emmi tegnap közzétette, 288 köznevelési intézmény kérte iskolaőr kirendelését. A Klebelsberg Központ két alkalommal kért megerősítést minden intézményvezetőtől. Ma két köznevelési intézmény vonatkozásában jelent meg olyan hír a Népszava oldalán, hogy mégsem kérnek iskolaőrt. A Népszava valótlan állításával szemben az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Szakgimnázium kért iskolaőrt, már kérte is a helyreigazítást a laptól, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti iskola 2. Sz. Általános Iskolája esetén is dokumentáltan megtörtént a kérés. Ha a pécsiek az elmúlt napokban mégis meggondolták magukat, akkor természetesen kivesszük őket a programból – írja közleményében a humántárca.