Az EP elnöke Orbánról: az Európai Unió nem egy bankautomata

Az EP elnöke Orbánról: az Európai Unió nem egy bankautomata

A kormánypárti többség elfogadott egy határozatot, mely szerint Orbán Viktor csak akkor támogathatja az uniós helyreállítási csomagot és a következő hétéves költségvetést, ha azt nem kötik például jogállamisági elvekhez, erről itt írtunk:

Megszavazták: csak akkor fogadják el Orbánék az EU-s költségvetést, ha itthon azt csinálhatnak, amit akarnak

A Parlament a július közepére összehívott rendkívüli parlamenti ülésszak keddi napján 128 igen, 16 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta "a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről" szóló határozati javaslatot. Az ellenzéki pártok képviselői jobbára nem vettek részt a szavazáson, vagy mint a Jobbik frakciója, nemmel szavaztak (kivétel Volner János, a több párt parlamenti csoportjából is távozó politikus a kormánypárti képviselőkkel együtt az igen gombra nyomott).

Az Azonnali megkérdezte David Sassolit, az Európai Parlament baloldali olasz elnökét, hogy mit szól ehhez?

"Többre tartjuk magunkat egy bankautomatánál"

- válaszolt Sassoli.

Az EP elnöke hozzátette, "egy olyan korszakot kell nyitnunk, amikor az értékeink is tükröződnek abban, ahogyan a helyreállításon dolgozunk". Leszögezte, hogy

„az Európai Unió nem egy ATM. Többet jelentünk ennél, nemcsak európaiakként, tagállamokként is (…) többre tartjuk magunkat egy bankautomatánál”.