Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

A május derekán többszörösen meglőtt szlovák miniszterelnök fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében - közölte szerdán Maros Zilinka főügyész a Facebookon.

Bejegyzésében azt írta:

"A beszerzett bizonyítékok alapján a vád alá helyezett cselekmény a jövőben különösen súlyos bűncselekménynek, terrortámadásnak minősül".

A szlovák büntetőtörvénykönyv alapján egy terrorcselekmény elkövetője

20-25 évi börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető.

Ismeretes, az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el lőfegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba. A több ízben meglőtt politikust még május végén szállították haza a kórházból.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy

Fico a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt, és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Fico egyébként 2006-2010 és 2012-2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, 2023 októberében pedig ismét kormányfő lett.

(Címlapkép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/AP/Petr David Josek)