Nemsokára katonák taníthatják vezetni a végzős középiskolásokat

Nemsokára katonák taníthatják vezetni a végzős középiskolásokat

Nagy a káosz az oktatásügyben, és a Fidesz-kormány kényszeredett félmegoldásai csak tovább rontanak a helyzeten. A katonák bevonása is egy jellemző lépés Orbánék részéről.

A Fidesz-kormány korábbi döntése alapján az állam 2024 szeptember 1-jétől ingyenesen biztosítja az utolsó éves középiskolásoknak a B kategóriás jogosítvány megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza – idézte fel a Népszava. A gyakorlati képzést a Magyar Honvédség támogatja, és az együttműködésre kiválasztott intézményekkel megállapodást is kötöttek, így már ősszel elindíthatják a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat – tájékoztatott sajtóközleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A projekthez kapcsolódó kísérleti program keretében elkezdték a feladatra kijelölt személyek szakoktatói képzését.

Ezt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart. A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományban lévő katonái vehetnek részt, ha megfelelnek a szükséges feltételeknek.

Egy katona akkor taníthat diákokat vezetni, ha betöltötte a 23. életévét, középiskolai érettségivel, valamint legalább két éves B kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkezik.

A tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztusban lezárul.

A középiskolások képzése a Magyar Honvédség és az oktatási intézmények erre irányuló együttműködési megállapodása alapján valósul meg.

(Címlapkép: Gidrán típusú páncélozott harcjármű legénysége az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe. MTI/Czeglédi Zsolt)