Bodolai azt mondja, az újságírókkal együtt választott volna új főszerkesztőt az Index élére

Bodolai azt mondja, az újságírókkal együtt választott volna új főszerkesztőt az Index élére

Ahogy beszámoltunk róla, előkerült egy 2014-es felvétel Bodolai Lászlóról, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke akkor az Origo főszerkesztőjének kirúgása után fogalmazott úgy, hogy „Bármi vezetett ide, akár a Lázár Jánosról szóló cikkek, akár egy hosszabb folyamat miatt történt ez a leváltás, őket nem kérdezték meg, a szerkesztőség szabadságába úgy nyúltak bele, hogy a sajtótörvény se engedi. Hát ebbe belenyúltak, lehet ezt másképpen is kommunikálni, de hát ez történt. Azért komolyabb szerkesztőségeknél általában úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség választja a főszerkesztőt, a szerkesztőség tagjai szavazzák meg.”

Az Indexnél pont azután indult felmondási hullám, hogy Bodolai kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd a szerkesztőség kifejezett kérése ellenére sem volt hajlandó visszavenni, állítása szerint elsősorban azért, mert Dull üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának, Dull szerint ez nem igaz.

Bodolait az ATV Híradója kérdezte arról, hogy az Indexnél előfordulhatott volna-e, hogy Dull menesztése után a szerkesztőség döntsön az új vezetőről.

Szerinte idáig el sem jutottak, mert csak egy napja volt arra, hogy egyeztessen a szerkesztőség vezetésével.

Ez a csütörtöki nap volt, amikor délelőtt azt kértem a főszerkesztő-helyettesektől, hogy amíg nem normalizálódik és rendeződik a helyzet, addig a lapot hárman vezessék, és utána majd közösen kigondoljuk, hogy hogy legyen a következő főszerkesztőnek a kiválasztása

- mondta Bodolai.

Azt is hozzátette, hogy a szerkesztőség ellenében senkit nem választott volna meg, senkit nem rakott volna a szerkesztőség fölé úgy, hogy a dolgozók nem egyeznek bele.

Arra a kérdésre, hogy elfogadta volna-e, ha a szerkesztőségnek van javaslata, így válaszolt:

Nyilván ezt hosszas megbeszélés után... Bárkit én se tudtam volna elfogadni, de az úgy is volt, mikor az Index alakult, volt egy szerksztőségi charta és a szerkesztőségi chartában emlékeim szerint úgy volt, hogy a kiadó és a szerkesztőség közösen választ főszerkesztőt, de úgy, hogy ennek mindenképpen konszenzusos alapon kell lenni. De a szerkesztőségnek vétójoga van.

Aggódnak? A Fidesz levelet küldött a Néppártnak az Index-ügy miatt

Levelet küldött kedden a Fidesz az Európai Néppárt (EEP) tagpártjainak az Index-ügy miatt, hogy elmagyarázza, mi vezetett a legnagyobb magyar független hírportál szerkesztőségének széteséséhez - hivatkozik a hvg.hu a Politicora. A levélben a Fidesz arról ír, hogy az Index szerkesztősége egy belső céges ügy miatt esett szét, politikai befolyásolásról pedig egyáltalán nincs szó.