Petíciót indított a Jobbik a Facebook esetleges magyarországi korlátozása ellen

cenzúra, szólásszabadság

Petíció indított a Jobbik azok után, hogy a kormány részéről is felmerült a Facebook esetleges hazai korlátozása. Mint ismert, a magyar miniszterelnökkel kiváló kapcsolatot ápoló, Erdogan elfogadtatott a török parlamenttel egy olyan törvényt, amelynek értelmében a kormány széleskörű ellenőrzése alá vonhatja a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat.

Szombaton az adatvédelmi hatóság elnöke arra tett javaslatot, hogy a kormány alkosson jogszabályt a közösségi médiáról. 

A Jobbik közleményében tiltakozott az ellen, hogy a kormány bármilyen módon is bele avatkozzon a hazai közösségi médiás felületek ténykedésébe. 

"A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik, hogy az Orbán-kormány a hazai hatóságokon és szervein keresztül bármilyen módon befolyásolni tudja a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook működését. Egyértelmű a rezsim szándéka: a propaganda-birodalma kiépítése és az Index kivégzése/bekebelezése után a Facebookot akarja befolyása alá helyezni"

-írja közleményében a párt.

Hozzátették: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének kezdeményezése valójában nem a szabad véleménynyilvánítás jogát védené, hanem arról szól, hogy a kormány által befolyásolt, legkevésbé sem független szervek mondanák meg, ki lehet fent a Facebookon és ki nem.

Ez egy nagyon borús és rossz forgatókönyv, sokkal veszélyesebb, mint a legnagyobb közösségi oldal jelenlegi működése minden hibájával együtt.

A jobboldali néppárt kiemelte, biztos abban is, hogy a Facebook-törvénnyel kapcsolatos javaslat nem Péterfalvi Attila saját ötlete volt. A párt szerint az "Orbán-rezsim neki baráti orosz, török, kínai diktatúrák módszereihez próbál közeledni, azokat másolja."

"A Jobbik ellenállásra buzdít mindenkit, akit érdekel a még szabad és független sajtó, közösségi oldalak sorsa és nem szeretné, ha a kormány szorosabb ellenőrzés alá vonná azokat. A néppárt petíciót is indít annak érdekében, hogy a Facebook működését ne befolyásolhassa Magyarországon semmilyen kormányzati behatás"

- zárul a magyar néppárt közleménye.

A petíció ide kattintva érhető el.