Gulyás Gergely elítéli a magánszférát sújtó zaklatást

Gulyás Gergely elítéli a magánszférát sújtó zaklatást

Lapunk kíváncsi arra, lesz-e Facebook-törvény, illetve arra is, hogy összeegyeztethető-e az újságírók magánlakáson történő, zaklatásszerű felkeresése a magánszféra védelmével. Bejutottunk a kormányinfóra, és ha már ott voltunk, kérdeztünk is.

A közösségi média szabályozása „nagy és nehéz téma”

A tervezett Facebook-törvénnyel kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely úgy válaszolt, ez

nagy és nehéz téma.

Hozzátette, Varga Judit igazságügyi miniszter asszony ezzel kapcsolatos munkacsoportjában jogászok foglalkoznak a kérdéssel, melyek az adózási kérdésektől a szólásszabadság kérdéséig terjednek.

Egyelőre még nincs végleges eredménye az ő tevékenységüknek

– mondta Gulyás.

Megjegyezte, a magyar kormány kevés ügyben gondolja azt, hogy nem tudja maga megoldani a kihívásokat, de

ezen a területen néhány ponton – legalábbis adózás kapcsán – biztos, hogy lenne értelme egységes európai szabályozásnak.

Az Orbán-kormány álláspontja tehát hasonlít Gyurcsány Ferenc pártjának hozzáállásához, akik ugyancsak úgy vélik, uniós szintű szabályozásra vagy épp korlátozásra van szükség.

A DK crusholta a Jobbik tiltakozását, de ők az egész EU-ban korlátoznák a Facebookot

A Jobbik után a Demokratikus Koalíció is beleállt Péterfalvi Attila Facebook-javaslat ába. A párt felszólította a kormányt, hogy tartsa távol magát a Facebook szabályozástól. nemrégiben láthattuk, ahogy rémhírterjesztés vádjával ártatlan facebookozó nyugdíjasokra küldtek rendőröket, már csak az hiányozna, hogy törvényesen hallgattathassák el az ellenzékieket a közösségi felületen - mondta Rónai Sándor, európai parlamenti képviselő mai online sajtótájékoztatóján.

„A magánszféra mindenkit megillet, függetlenül a hivatásától”

Lapunk azzal szembesítette a kormánypárti politikust, hogy Fidesz-közeli sajtótermékek az utóbbi hónapokban már személyesen, otthonukban keresik fel zaklató céllal az ellenzéki vagy legalábbis kormányfüggetlen újságírókat. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányközeli Pesti TV kamerával a kézben csengetett be Dull Szabolcs otthonába, az Index utolsó főszerkesztőjéhez, akinek elbocsátása miatt Magyarország vezető hírportáljának szinte minden munkatársa felmondott.

A PestiTV egyszer csak megjelent az Index volt főszerkesztőjének lakásánál

Kamerával csöngetett be a PestiTV stábja, az Index egykori főszerkesztőjéhez, Dull Szabolcs hoz. A hvg360 Terasz műsorában Dull elmondta, hogy az otthonában csöngetésre nyitott ajtót, mire az ajtó túloldalán a által elindított csatorna kollégáival találta szembe magát. A stáb azzal érvelt, hogy próbálták telefonon keresni, de mivel arra nem reagált, gyorsan felkeresték az otthonában.

Dull esete nem az első volt, korábban a 24.hu egyik újságíróját, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt is kormánypárti újságírók keresték fel otthonában, mi több, az egyik pestisracok.hu-s munkatárs fizikai bántalmazással fenyegetett meg több parlamenti képviselőt is.

Ismert, a Fidesz 2018-ban úgy módosította az amúgy gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvényt (és hozzá kapcsolódóan a gyülekezési törvényt is), hogy az kiemelte védje a magánlakást. Az Alaptörvény-módosítás indokolása az amerikai Legfelsőbb Bíróságra hivatkozva úgy fogalmaz,

az otthon nyugalma „a fáradt emberek utolsó mentsvára” az a tér, ahova az emberek visszahúzódhatnak a mindennapi nyüzsgés elől,

ezért

az otthon nyugalmának megóvása mint kiemelten fontos érték az állam által jogi védelemben részesítendő.

Gulyás úgy vélte,

senkinek a családi szféráját nem szabad támadni, mert a magánszféra mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mi a hivatása.

Hozzátette,

egy újságírónak az egyéni megkeresése a saját lakásában, az lehet, hogy a magánélethez való jogot megsérti, s ebben az esetben ő is személyiségi jogsértésért indíthat pert,

de nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá. Kiemelte, egy politikai vitában egy közéleti szereplőnek – legyen az politikus vagy újságíró – többet el kell viselnie, de a magánszférája szempontjából nem.

Minden olyan akciót elítélek, ami valakinek a magánszféráját indokolatlanul és jogsértő módon sújtja

– szögezte le a miniszter.