Szlávik János szerint szigorítások jöhetnek az ősztől

Szlávik János szerint szigorítások jöhetnek az ősztől

Iskolakezdésig már nem várhatók további szigorítások a koronavírus elleni intézkedésekben, csak akkor, ha jelentős gócok alakulnak ki - mondta az ATV-nek Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik szerint bár az elmúlt napokban növekedtek a magyarországi fertőzöttek száma, azonban a környező országokhoz képest, még mindig jobban állunk. Úgy véli, az emelkedés elsőre riasztónak tűnik, de az aktív fertőzöttek és a halottak számát is figyelembe kell venni, így nézve pedig már messze nem olyan aggasztóak az adatok.

Szlávik hozzátette, a mostani  intézkedések elegendőek, a változás csak akkor állhat be, ha ősszel elindul az iskolai szezon. Addig szerinte nem kerül sor több szigorítása, de amint több góc alakult ki, jelentősebb intézkedésekre kerülhet sor.

"Ehhez nem a számmisztikát, hanem a járvány dinamikáját kell figyelembe venni, a járványügyi szakemberek majd eldöntik"

- mondta az infektológus. 

Az amerikai elnök bejelentéséről, hogy a vakcina meglesz az amerikai elnökválasztásra, azt mondta, 4-5 oltóanyag már van, amit embereken tesztelnek, ezek eddig biztonságosak. Ezen felül el tudja képzelni, hogy a választások előtt sok emberen próbálják ki a vakcinát, de a tesztelést akkor sem lehet felgyorsítani. 

Azt nem tudják, hogy melyik lesz a legjobb, de köztük van már a leghatékonyabb vakcina. Szlávik János elmondta, hogy amikor meglesz a vakcina, akkor ő be fogja oltatni magát. Nem lesz kötelező, de egészségügyi dolgozóknak, felelős embereknek szerinte hasonlóan kell eljárni azért, hogy ő maga ne jelentsen veszélyt az emberekre.

Magyar orvosként azt fogja beoltatni magát, amit a magyar hatóságok engedélyeznek

- hangsúlyozta, hogy meg kell várni, hogy a hosszú távú mellékhatásai is ismertek legyenek a vakcinának.