Vállalják a felelősséget? - Lemond a libanoni kormány

Vállalják a felelősséget? - Lemond a libanoni kormány

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt - jelentette be hétfőn a libanoni egészségügyi miniszter. 

A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Diáb helyi idő szerint este televíziós beszédet intéz a lakossághoz.

Mint ismert, kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legkevesebb 160 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Hétfőn lemondott posztjáról Marie-Claude Nadzsm libanoni igazságügyi miniszter, aki hétfőn kiadott közleményében a bejrúti robbanással és az ezt követően kibontakozott, erőszakba torkolló megmozdulásokkal indokolta a döntést.

Nadzsm a libanoni kormány harmadik minisztere, aki a robbanás miatt mond le: néhány nappal korábban hasonló bejelentést tett Manal Abdel-Szamád tájékoztatási miniszter, nem sokkal utána pedig Damianosz Kattar környezetvédelmi miniszter is.

Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.