Nem engedi Bíró László indulását a Nemzeti Választási Bizottság, a Jobbik a Kúriához fordul

Nem engedi Bíró László indulását a Nemzeti Választási Bizottság, a Jobbik a Kúriához fordul

Ha azt hiszik, hogy feladjuk, tévednek!

- írta közösségi oldalán Jakab Péter a Jobbik elnöke, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) helyt adott a Fidesz fellebbezésének.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-s többségű testület, továbbra sem engedi, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elinduljon az október 11-i időközi országgyűlési választáson.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság elismerte, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. 

A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak, és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. A Fidesz azonban jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban végül úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor. Indoklásuk szerint, bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, de a Jobbik szerintük már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. 

Jakab Péter a Jobbik elnöke jelezte, nem hátrálnak és a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Ez elfogadhatatlan és nehezen magyarázható lépés.

- mondta az Alfahírnek Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint nem tragikus az NVB döntése, de biztos hogy nem elegáns ilyen adminisztratív eszközökkel akadályozni Bíró László indulását.

Nem jogi, hanem politikai döntés hozott az NVB, hiszen január óta Jakab Péter a Jobbik elnöke. Ez egy nagyon aljas dolog volt, ami azt jelenti, hogy a Fidesz így akarja megakadályozni az ellenzéki összefogást.

- közölte az Alfahír érdeklődésére Kovács József, a Momentum Borsod megyei koordinátora.