Orbán Viktor: ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház

Orbán Viktor: ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! vendége volt, s számolt be az aktualitásokról.

A miniszterelnök a Korányi kórházból érkezett az interjúra. Elmondta, azért, mert a második hullám érkezése miatt a “régi praktikákat kell elővenni”, tehát itt-ott személyesen is tart kórházellenőrzést. Hozzátette, nem igaz, hogy nincs elég hely a kórházban.

Kifejtette továbbá, az orvosok látják, hogyan gyorsul fel az ellátandók száma, és hol lesz vége az ő kórházuk kapacitásának.

Ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház, van egy lépcsőzetes haditerv. Ha elfogytak az emberek, akkor kezdődik a vezénylést, kidolgoztunk egy vezénylési tervet tavasszal. Tudjuk, melyik ápolónő honnan, melyik helyről hova van vezényelve, hol fog aludni, ki ad neki enni

 

- mondta.  

Van egy haditerv-szerű intézkedési tervünk arra, ahogy nőnek az esetszámok, hogy alkalmazkodik az egészségügy

 

- tette hozzá.

Azt is elmondta, tízezer olyan ágy van, ahol el tudnak látni koronavírus-beteget, de van még két tízezres kontigens is.

Orbán Viktor továbbá közölte, úgy véli, Magyarország a világ legjobban védekező 25 ország között van.

A miniszterelnök továbbá arra kér mindenkit, ne támadják a járványügyi szakembereket, mert rajtuk múlik a védekezés sikere:

Támadjanak inkább engem, az úgyis be van gyakorolva

 

- fogalmazott. 

A vírus második hullámának télre ígért tetőzéséről azt mondta: 

Valahogy majd kibírjuk, de nem lesz egy jó hangulatú ősz. Arra kérek mindenkit, készüljön fel erre lelkileg.

A miniszterelnök ezen felül biztosra veszi, a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, de arra kérte a fiatalokat, törődjenek többet a fertőzéssel, hogy ne fertőzzék meg a szüleiket és nagyszüleiket.

Az iskolákkal lázmérésével kapcsolatban felmerült problémákra reflektálva kifejtette, az alsós diákok szülei bekísérhetik a gyerekeket a kötelező hőmérőzés pontjáig, a felsősökét viszont nem.

A következő kormányülést szombat reggel tartják, ekkor döntenek a hitelmoratóriumok ügyéről is.

Orbán Viktor szerint az emberek és cégek kétharmada használta ki ezt a lehetőséget, most arról döntenek, kitolják-e a határidőt január 1-től, ugyanis jelenlegi állás szerint addig lehet élni az opcióval.

Amíg nincs vakcina, védekezés van

 

- jelentette ki, s hozzátette, az ígéretek szerint a majdani amerikai vakcinából jut Magyarországnak is.

Problémának már nem látja a munkahelyek megszűnését, ugyanis szerinte hamarosan megint odajutunk, hogy munkaerőhiánnyal kell küszködni.

Beszélt a turizmus helyzetéről is, s újra kiemelte, nem tartható az a modell, hogy a főváros turizmusa szinte teljesen külföldiekre épül.

Biztatnám a szereplőket arra, hogy egy másik modellt is indítsanak be, mert 2021 nem lesz jobb év ebből a szempontból. A belföldi turizmus száguldani fog, a külföldiekre alapozott budapesti viszont szenvedni

- közölte.