"Magyarország nem laboratórium!" - az UEFA kísérleti nyulai lesznek a magyar egészségügyi dolgozók is?

"Magyarország nem laboratórium!" - az UEFA kísérleti nyulai lesznek a magyar egészségügyi dolgozók is?

Egészen meglepő őszinteséggel ismerte el az UEFA, hogy a szeptember 24-én a Puskás Arénában megrendezendő Európai Szuperkupa-döntő egy próbamérkőzés.

Azaz, a meccset személyesen megtekintő 20 ezer - nagyrészt magyar - emberen tesztelik le, milyen hatása van a koronavírus második hullámának. Ugyanis megfelelő eredmények esetén a későbbiekben nézők előtt játszatnák a válogatott mérkőzéseket. 

Arról nem tudni, hogy milyen feltételek mentén bukik el a teszt. Erről kérdeztük a politikusokat és a sportközgazdászt.

Nagy budapesti koronavírus-teszt - Orbán mégis mehet a Szuperkupa-döntőre, ha akar

Bár az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd kora délután még arról beszélt, hogy a kormányfő "csütörtökön és pénteken az Európai Tanács rendkívüli csúcsértekezletén vesz részt", vagyis nem lesz ott a Szuperkupa-döntőn, néhány órával később alapjaiban változott meg a szituáció Ugyanis egy héttel elhalasztják az európai uniós tagországok vezetőinek e hétre tervezett csúcstalálkozóját, miután pozitív lett a koronavírustesztje az Európai Tanácsot vezető Charles

Az MSZP még korábban emberkísérletnek nevezte a csütörtöki szuperkupa döntőt. Horváth Csaba, a Puskás Arénának is otthont adó Zugló szocialista polgármestere szerint az UEFA a kormányzat jóváhagyásával magyar egészségügyi dolgozókon teszteli a járványhelyzetet.

"Még mindig nem késő meghozni a jó döntést. Arra kérem Orbán Viktort, fejezze be a hazárdjátékot, és döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg. A miniszterelnöknek is meg kell értenie, hogy most már nem az ő hobbijáról, hanem emberek tízezrei életének és egészségének veszélyeztetéséről van szó"

- jelentette ki Horváth Csaba.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint annyi értelme biztos van az UEFA kezdeményezésének, hogy lesz egy ilyen tesztmeccs is a szezonban, de ennek eredményét kérdésesnek nevezte.

"Ha a szurkolók most mintaszerűen betartják a biztonságos távolságot, akkor sem garantálható, hogy ez minden mérkőzésen így lesz majd. Járványügyi szempontból is érdekes, mivel a Bayern München képviselői sem nagyon értik, hogy miért is kéne idejönniük erre a meccsre"

- mondta az Alfahírnek Szabados Gábor.

Emlékezetes, Markus Söder bajor miniszterelnök valóban arra kérte a Bayern München szurkolóit, hogy ne utazzanak el Budapestre a koronavírus-járvány miatt.

A bajor miniszterelnök óva inti az utazástól a budapesti meccsre utazó Bayern-szurkolókat

Markus Söder bajor miniszterelnök arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, ne utazzanak el Budapestre a csütörtökön sorra kerülő, Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre a koronavírus-járvány miatt - írja az MTI. "A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok.

"A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje"

- utalt Markus Söder a tiroli üdülőhelyre, amely az év elején a járvány egyik gócpontja volt. Hozzátette, azoknak a szurkolóknak, akik mégis elutaznak, karanténba kellene vonulniuk hazatérésüket követően, ezért Söder azt tanácsolja a bajor drukkereknek, hogy gondolják újra, valóban igazán szükséges-e ez az utazás, mert bár a Szuperkupa egy szórakoztató mérkőzés, de messze nem a legfontosabb.

A Fidesz nem aggódik

Az ellenzéki felvetésekre nem reagált a Fidesz, de Markus Söder nyilatkozatáról Hollik István a kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy őt jobban érdekli a Fradi szerdai meccse. Ha az UEFA és az MLSZ úgy döntenek, a jelenlegi keretek között megtartják a döntőt, akkor mindent biztosítanak, hogy a szurkolók biztonságban legyenek, és ne kapják el a koronavírust - tette hozzá Hollik István.

"Ezek szerint az az 500 egészségügyi dolgozó, akinek Csányi Sándor felajánlotta az ingyenjegyet, kísérleti nyulak"

- reagált az Alfahír érdeklődésére az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

Stummer János szerint ugyanis, ha ez próba, akkor mindenki, aki ott lesz a lelátókon, kísérleti nyúl. 

A jobbikos politikus szerint pusztán néhány vezető akarja ezt a meccset nézők előtt lejátszatni, és mindenki, akiben egy kicsi józanság is van, az irtózik ettől. Nem is véletlenül, februárban az észak-olasz Bergamóban és Spanyolországban is azért tört ki a járvány, mert nézők előtt játszották le az Atalanta-Valencia Ligája meccset. 

Micsoda jutalom: az MLSZ 500 egészségügyi dolgozónak ajánl jegyet a Szuperkupa-döntőre

Mindig tudja a kormány, hogyan hálálja meg a sokszor embertelenül sokat, egymás után több műszakban robotoló egészségügyi dolgozók alázatos munkáját. Az MLSZ Twitter posztjából derült ki, hogy Csányi Sándor az UEFA elnökével, Aleksander Čeferinnel közösen azt találta ki, hogy 500 belépőt különítenek el a hamarosan megrendezésre kerülő Szuperkupa-döntőre "az önfeláldozó munkát végző magyar egészségi dolgozók" számára.

"Magyarország nem laboratórium!"

- erre már Demeter Márta figyelmeztetett. A politikus szerint ebből is látszik, hogy mennyire veszi komolyan az Orbán-kormány a vírushelyzet elleni védekezést, és hogy a magyar emberek biztonságával mennyire törődik, mert úgy tűnik, hogy semennyire. "Viszont amikor gesztusokról, bizniszről, fociról van szó, akkor mindenre hajlandó" - fűzte még hozzá.

Barkóczi Balázs közölte, a DK álláspontja egyértelmű:

"úgy gondoljuk, nem lehet emberkísérlet helyszíne a miniszterelnök hobbija miatt Budapest, és a budapestiek nem lehetnek ilyen kísérleti alanyai".

A Demokratikus Koalíció szóvivője elképesztő felelőtlenségnek nevezte, hogy a járvány második hulláma alatt több ezer embert zsúfoljanak össze a Puskás Arénában. Egy ilyen meccs élvény minden szurkolónak, még az oda kivezényelt egészségügyi dolgozóknak is, akik jogosult járandóságukat nem kapták meg, és ezzel próbálták őket kártalanítani - mondta Barkóczi Balázs, hozzátéve: "Ez őrületes egészségügyi kockázat, és nemcsak magyar családokat, hanem bajor és spanyol családokat, városokat és közösségeket is veszélyeztetünk ezzel".