Operatív törzs: az esti Szuperkupa-döntőről, fogmosásról, "fröcsögő gyerekekről" és a kötelező zárvatartásról is szó volt

Operatív törzs: az esti Szuperkupa-döntőről, fogmosásról, "fröcsögő gyerekekről" és a kötelező zárvatartásról is szó volt

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője először az esti UEFA Szuperkupa mérkőzés helyzetéről beszélt. Elmondta, a Puskás Arénában megrendezésre kerülő szuperkupa-döntőt szigorú szabályok mellett rendezik meg. Kifejtette, a mérkőzésre legnagyobb számban magyar szurkolók vettek jegyet, de pár ezer spanyol és német szurkoló is lesz a Sevilla és a Bayern este 9-kor kezdődő összecsapásán. A külföldi drukkerekre szigorú szabályok vonatkoznak.

Jelezte, azoknak, akik külföldről érkeznek a meccsre, 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Mindkét csapatnál összekötő rendőrtiszt szolgál a magyar házigazda részéről.

A nézőkre is szigorú szabályok vonatkoznak, már a jegyértékesítésnél is figyelt arra az UEFA és az MLSZ is, hogy olyanok ülhessenek egymás mellé, "akik azonos közösségből jönnek".

Lakatos a szurkolókat maszkviselésre kérte a meccsen, és arra, hogy a bejutáskor is tartson mindenkit távolságot, emellett azt is kérte, már akkor is legyen rajtuk a maszk, amikor a stadionhoz megérkeznek.

Elmondta, több mentőautó is szolgálatban lesz a stadionnál, a helyszínbiztosítási feladatot a rendőrség végzi.

Tájékoztatása szerint a német és a spanyol drukkereket is "egyben tartja a rendőrség". A német szurkolók számára külön parkolót is nyitnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először az adatokat ismertette. Mint elmondta, elhunyt 7 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 709 főre emelkedett. Kiemelte, az elhunytak között van egy 40 éves beteg is. Az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő, hatósági házi karanténban 27 403-an vannak. Kórházban jelenleg 549 főt ápolnak, amiből 32-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 4118-an meggyógyultak a betegségből.

A beazonosított új, napi fertőzöttek száma az elmúlt napokban 800-1000 fő között mozgott, vagyis egy hete nagyjából stagnál a szám.

Müller ismét felhívta a figyelmet, hogy ahol nem tartható a védőtávolság, mindenki viseljen maszkot, "legyen automatikus", azon túl is, "amit a jogszabályok előírnak".

A PCR-tesztekkel kapcsolatban elmondta, azért vesznek teszteléskor két helyről mintát, mert mindenáron fel akarják fedni a testben a koronavírus jelenlétét. Kiemelte, minden gyanús esetnek ingyenes a teszt.

Az érvényes az eljárásrend továbbra is az, hogy a háziorvos rendeli meg a tesztet, és az Országos Mentőszolgálat munkatársai mennek ki

- mondta.

Szerinte alig van olyan teszt, amelyet pénzért végeztek el Magyarországon, elsősorban olyanok éltek ezzel, akik külföldről hazatérve mentesülni akartak a karanténkötelezettség alól.

Elmondta, nem feltétlenül fertőző az a személy, akinek pozitív a tesztje. Megjegyezte, ha valakinek nincsenek tünetei, annak nem feltétlenül kell értékes pénzért PCR-tesztet végeztetnie.

A hatósági árral kapcsolatban Müller egyébként azt mondta, szerinte "szűkre szabottan" határozta meg a kormány.

Kifejtette, aki kórházból hazatér és két negatív tesztje van, már nem kell, hogy karanténban legyen. Annak pedig, akit koronavírusosként engednek haza a kórházból, annyi napot kell már csak otthon lennie, hogy meglegyen a 10 nap.

Az előre szelektált kérdések közül ezúttal az alábbiakra adtak választ:

Egy ideje már azt halljuk, hogy idén fokozottan javasolt az influenzaoltás. Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy nem kockázatos-e, hogy koronavírusosok is megkapják az oltást, vagy olyanok, akik nem tudják magukról? Müller Cecília úgy reagált, az oltásról az orvos dönt, ő bírálja el, hogy valaki oltható-e.

Influenzaoltás minden évben van, akkor is oltunk, ha valaki lappangási fázisban van. Fontos, hogy valaki legalább csak az egyik betegség ellen védett legyen

- tette hozzá, kiemelve, hogy jelenleg a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak a leginkább érintettek.

Azzal kapcsolatban, hogy intézményi, óvodai, iskolai fogmosásnál van-e valamilyen útmutatás az országos tisztifőorvos azt mondta, nincsen központi utasítás, viszont arra kérte az óvodapedagógusokat, hogy ne hanyagolják el a fogmosást a járvány idején sem.

Tudom, hogy fröcsögnek a gyerekek, ez teljesen normális

- mondta Müller, éppen ezért érdemes egymástól kicsivel távolabb állniuk.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e valamilyen előírást a maszkok anyagát illetően, Müller úgy reagált, nem akarják betiltani a mosható maszkokat. Felhívta a figyelmet, hogy az egyszer használatos maszkokat az első beletüsszentéskor, köhögéskor cseréljük, ne hordjuk sokáig. A pamutból készült textilmaszkokat javasolja, amik 60 fok felett moshatók. Ezekből jó, ha több is van készenlétben. Ha egy vásárlásból hazatérünk, cseréljünk! - hangsúlyozta.

Sok gyereknél van köhögés és orrfolyás, így az iránt is érdeklődtek a sajtó munkatársai, hogyan döntse el a szülő, hogy őszi megbetegedésről van szó vagy koronavírus-gyanúról? Erre Müller azt válaszolta, a szülő kérjen orvosi segítséget, a háziorvos személy szerint ismer minden pácienst, ezért neki kell döntenie ilyen esetben.

Hogy mi indokolja a 23 órai korlátozást a vendéglátóhelyek esetében, úgy reagált,

“természetesen a vírus a nap 24 órájában fertőz”, éppen ezért kell legalább csökkenteni ennek időtartamát.

A lényeg az, hogy minél kevesebb időt töltsünk el azokon a helyeken, ahol a fertőzés lehetősége adott.

Felmerült az is, hogy úgy tűnik, mintha nem lenne ellenőrzés az osztrák határon, ugyanis sok olyan esetről tudni, amikor minden gond nélkül áthaladnak kocsival az emberek. Lakatos Tibor szerint azonban folyamatos a rendőri szolgálat, azokat léptethetik be az országba, akik megfelelnek a kivételeknek vagy üzleti úton vannak.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e razziákat a rendőrség a kötelező esti 11 órás zárvatartás ellenőrzésére, az ügyeleti központ vezetője elmondta, folyamatosan az ellenőrzések kollégái részéről, külön razziát nem terveznek.