Varga Judit: nekünk ne mondják meg kivel szeretnénk együtt élni

Varga Judit
Varga Judit

A kötelező kvóta szerinti elosztás a magyar kormány számára "mindig vörös vonal volt", és ebben Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese - mondta Varga Judit, az uniós ügyekért is felelős igazságügyi tárca vezetője az MTI-nek pénteken az Európai Bizottság két napja bemutatott migrációs és menekültügyi paktumáról, miután hivatalában fogadta Karoline Edtstadler osztrák EU és alkotmányügyi szövetségi minisztert.

Hozzátette: baráti hangulatú megbeszélésük témája leginkább az új migrációs javaslat, a két ország együttműködése a koronavírus-járvány idején, valamint Európa jövője volt.

A szeptember 23-án bemutatott migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatban Varga Judit kijelentette: a kötelező kvóta szerinti elosztás a magyar kormány számára mindig vörös vonal volt, és ebben Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese.

Az új EU-s migrációs javaslat: dönthet a tagállam, hogy befogad vagy kitoloncol

Miről szól az Európai Bizottság új migrációs csomagja? A legfontosabb, hogy a tagállamok a javaslat alapján maguk határozhatnak arról, hogy a befogadást vagy a kitoloncolást választják. Kvóták ebben a rendszerben is szerepelnek, de a lényeg a nemzetállami szinten történő döntés a menekültek kezeléséről. Nézzük a részleteket.

Varga Judit azt mondta: Magyarország álláspontja a migrációval kapcsolatban 2015 óta ismert, de ennek soha nem volt része a kritika azokkal szemben, akik a migránsok befogadása mellett kardoskodnak.

"Elvárjuk, hiszen szuverén állam vagyunk, hogy nekünk se mondhassák meg, kivel szeretnénk együtt élni a saját országunkban" - jelentette ki a miniszter.

Hozzátette: a szolidaritásnak különböző formái vannak, azonban az ennek alapján született új, úgynevezett kiutasítási szponzoráció kivitelezésével kapcsolatban komoly kétségek merülnek fel.

A két miniszter megbeszélésén szó esett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. A két ország szomszédsága és polgárainak ingázása miatt folyamatos egyeztetés és kölcsönös adatfrissítés szükséges, amelyben számítanak egymás segítségére - közölte Varga Judit.

Tájékoztatás szerint az osztrák miniszter köszönetet mondott neki "a kommunikációban és együttműködésben tanúsított gördülékenységért".

A megbeszélésen az EU jövőjét, illetve az arról szóló kétéves, idén őszre tervezett uniós konferenciasorozatot is érintették a tárcavezetők.

"Európának szüksége van változásra" - jelentette ki Varga Judit, amit - mint mondta - osztrák kollégája is megerősített.

Egyetértettek abban is, - mondta a tárcavezető az MTI-nek nyilatkozva, hogy "lehetséges beszélni a különbözőségeinkről", éppen ezért közös érdek, hogy ez az állampolgárok bevonásával valósuljon meg. Megemlítette, hogy a témában a múlt héten már második alkalommal tartott közös konferenciát az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet Budapesten neves európai politikusok bevonásával.

(MTI)