Varga Judit: "Magyarország konzervatív álláspontot képvisel, ezért büntetik"

Varga Judit: "Magyarország konzervatív álláspontot képvisel, ezért büntetik"

Nincs hatásköre az Európai Bizottságnak (EB) arra, hogy jogállamiságról szóló összehasonlító elemzéseket készítsen és azok alapján következményeket szabjon ki a tagállamokra - írja a Magyar Távirati Iroda a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorára hivatkozva.

Varga Judit azt mondta, hogy egy 2014-es tanácsi következtetés szerint a jogállamiságról szóló párbeszéd csak kormányközi alapon, diszkriminációmentesen, a tagállamok egyenlőségén alapulva lehetséges.

Szerinte az EU ezt szeretné megkerülni azzal, hogy olyan rezsimet hoz létre, amely a bizottság információira alapozva, minősített többséges döntéssel tud ítéletet hozni tagállamok felett. Ez sérti a jogállamiságot - jelentette ki a miniszter.

Vera Jourová: Az Európai Unió a múltban naiv volt

Nem bánta meg Věra Jourová bizottsági alelnök, hogy a múlt héten beteg demokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét - nyilatkozta a cseh politikus a Euronews-nak. Jourová elmondta, hogy elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a választásokat. De szerinte egyenlő kampányolási esélyek, szólásszabadság és jól működő média kell ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokat tartsanak Magyarországon.

Hozzátette: ha egy tagállamnak baja van egy másikkal, legyen annyi bátorsága az ország vezetőinek, hogy egymás szemébe mondják azt, és ne az EB mögé bujkáljanak.

Varga Judit beszélt arról is, hogy

Magyarország a sorsfontosságú kérdésekben határozott, konzervatív álláspontot képvisel, ezért büntetik.

A jogállamiságot azonban nem lehet összekötni a kifizetésekkel, a pénzügyi érdekek védelmével, mert az csak a visszaéléseket fokozza - mondta a miniszter.

Gyöngyösi hasonlóságot lát Orbán múlt heti ámokfutása és Kádár János 60 évvel ezelőtti ENSZ-közgyűlésen tartott beszéde között

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője Facebook-posztját úgy kezdi, szerinte a történelem (sajnos) ismétli önmagát. Mint írja, "éppen 60 éve történt, hogy az 1956-os forradalmat és szabadságharcot brutálisan vérbe fojtó Kádár János New Yorkba utazott az ENSZ közgyűlésére. Kádár szerint az, hogy több ország képviselői is megvetésüket éreztették vele, nem csak őt, de a magyar népet is megsértette.