Vera Jourová: Az Európai Unió a múltban naiv volt

Vera Jourová: Az Európai Unió a múltban naiv volt

Nem bánta meg Věra Jourová bizottsági alelnök, hogy a múlt héten beteg demokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét - nyilatkozta a cseh politikus a Euronews-nak. 

Jourová elmondta, hogy elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a választásokat. De szerinte egyenlő kampányolási esélyek, szólásszabadság és jól működő média kell ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokat tartsanak Magyarországon.

A Euronews riportere arról érdeklődött, hogy mi a véleménye arról, hogy Orbán Viktor lemondásra szólította fel, illetve megbánta-e, hogy bírálta a magyar miniszterelnököt. 

"Nem, nem bántam meg. Amit mondtam, megmondtam. Talán több százszor is elmondtam már, hogy súlyos aggályaink vannak a magyarországi állapotokat illetően"

- szögezte le Jourová, hozzátéve: talán félre is értették a szavait, mert úgy emlékszik, a fő üzenete az volt, hogy a polgároké, a magyar embereké kell, hogy legyen az utolsó szó. 

A költségvetési vita terén felmerült, hogy a kifizetéseket a jogállami feltételekhez kössék, ezzel kapcsolatban a bizottsági alelnök úgy reagált, hogy nem ez az egyetlen eszköz, hogy betartsák az államok az európai értékeket. Megjegyezte, a pénzek feltételekhez kötése azt jelenti, hogy a nettó befizető tagállamok polgárai több biztosítékokat akarnak. De ugyanakkor véleménye szerint nem szabad feladni a párbeszédet a tagállamokkal. 

"Egyszerűen be kell vallanunk magunknak, hogy a múltban naivak voltunk. Azt hittük, a jogállamisági elvek mindörökké ott lesznek és ez gond nélkül működik majd, hogy ez egyfajta örökmozgóként működik majd."

Vera Jourová szerint világos, hogy növelni kell a nyomást ezeken a tagállamokon azért, hogy tudatában legyenek a klub szabályaival.