Per lesz vagy színjáték Simonka és vádlott-társai október 13-án kezdődő büntetőpere?

Per lesz vagy színjáték Simonka és vádlott-társai október 13-án kezdődő büntetőpere?

A Jelen értesülései szerint igaz, amivel Simonka György henceg: a büntetőeljárásával kapcsolatba került ügyészek közül hárman távoztak a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Ettől függetlenül nem eldöntött kérdés még az, hogy per lesz-e vagy csak színjáték a fideszes országgyűlési képviselő és 32 vádlott-társa október 13-án kezdődő büntetőpere, hiszen

azok az ügyészek, akik a vádiratot összeállították, a helyükön vannak.

Simonkát Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke védi, a lap azonban korábban azt írta, Simonkáné Gábor Mariannát Magyar György képviseli, a közlés azonban téves volt. Magyar György a hvg.hu kérdésére, miszerint ő védi e Simonkánét, az hangsúlyosan cáfolta.

A vádhatóság által bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásnak minősített cselekmények többsége egyébként két cég, a 2007-ben Pusztaottlakán alakult Magyar Termés TÉSZ Kft. és a 2009-ben, szatymazi székhellyel megalakult Paprikakert TÉSZ Kft. európai uniós és hazai költségvetési támogatásának megszerzéséhez, majd a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolásához, vagyonának kimentéséhez kapcsolódik.

Tanács István szerint a TÉSZ-ekbe belépő kistermelőknek nem volt elég tőkéjük, így pályázati támogatást kaphattak. A költségek felét az Európai Unió fedezte, a magyar állam pedig 25 százalékot vállalt. A fennmaradó részt önerőből kellett volna kifizetni, Simonka pénzügyi rendszere pedig úgy épült fel, hogy ezt

túlárazással, számlamanipulációval, a pályázati dokumentációkban elszámolt, de el nem végzett munkákra felvett támogatással biztosították.

Ahogy teltek-múltak az esztendők, Simonka családtagjaiból, bizalmasaiból, valamint néhány képzett és kreatív szakemberből összeállt egy hálózat, ami iparszerűen végezte e munkát.

A vádak alapján Simonkáék a beavatott vállalkozóktól a túlszámlázott munkák értékének 45 százalékát kérték vissza, leginkább készpénzben: 25 százalék önerőre, 20 pedig maradt Simonka szabad rendelkezésére. Ezt legtöbbször nem ő, hanem felesége vette át személyesen.