Áder János elrendelte az egészségügyi törvény kihirdetését

Áder János elrendelte az egészségügyi törvény kihirdetését

Áder János köztársasági elnök szerdán elrendelte az orvosi béremelést is tartalmazó egészségügyi törvény kihirdetését

- számolt be róla az MTI. Az ezzel kapcsolatos közleményében az államfő aláhúzta, hogy döntés ritkán tapasztalható szakmai, politikai, szakbizottsági konszenzussal született meg.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent közleményben az államfő azt írta: a törvénnyel szemben megalapozott alkotmányos kifogás nem támasztható, a még nyitott kérdésekre a végrehajtási rendeletek - a törvény hatályba lépéséig - választ adhatnak.

Áder János emlékeztetett: az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, ami az egészségügyi dolgozók, orvosok munkavégzésének feltételeit, munkájuk megbecsülését és az egészségügyi tevékenység több területét érinti.

Az előterjesztés a Magyar Orvosi Kamara és a kormány közötti megállapodás révén került a parlament elé - mutatott rá közleményében az államfő, hozzátéve, hogy  a törvényt az Országgyűlés kivételes eljárásban minden ellenzéki párt támogatásával egyhangúlag fogadta el.

A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Ez nem egy sima béremelés: új jogállás, büntetési tételek, minősítések, próbaidő és fizetéscsökkentés

A parlament hétfőn kora délután döntött arról, hogy már kedden megszavazhatják az Orbán Viktor miniszterelnök által hétvégén bejelentett, elvileg az orvosbérek emelését célzó törvényjavaslatot. A lényeg, hogy ez nem egy egyszerű egészségügyi béremelés. Az Országház elé kerülő törvényjavaslat az egészségügyi szolgálati jogviszonyt vezeti be a jogrendszerbe, valamint az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy jogállásának tartalmát határozza meg.


Korábban pedig arról is beszámoltunk, hogy a törvénnyel kapcsolatban több azonban több szakmai szervezet is aggályát fejezte ki.

A Független Egészségügyi Szakszervezet tegnapi sajtóközleményében hangsúlyozta, bérfeszültséget okozhat, ha csak az orvosok kapnak fizetésemelést, éppen ezért azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó részére 2021 elején az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor.

Ugyanezt kérte ma a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. A MESZK is az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozók körében is a bérfeszültség elkerülése érdekében.