Védekezésre alkalmatlan orrspray-t ajánl az iskoláknak a miniszterelnök főtanácsadója?

Védekezésre alkalmatlan orrspray-t ajánl az iskoláknak a miniszterelnök főtanácsadója?

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa a járvány elleni védekezésre alkalmatlannak tartott orrspray-t ajánl az általános kisiskolásoknak. 

Mint ismert, nemrégiben szárnyra kelt egy olyan hír, amely szerint egy olyan allergia elleni orrspray-ben megtalálható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók, amely a későbbiekben akár a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként is alkalmazható lesz majd. 

Azonban Jakab Ferenc virulógus éppen az Inforádióban adott interjújában beszélt arról, hogy ez nem véd meg a fertőzéstől.

"Ez a hatóanyag nem véd meg a vírusfertőzéstől, csak a már megfertőződött emberek szervezetében segíthet, de egyelőre csak így feltételes módban"

- szögezte le Jakab Ferenc az Inforádiónak, hozzátéve: arra kér mindenkit ne rohanjon a patikába, és ne vásárolja fel az allergiások elől most az orrspray-t, mert

nem véd meg a vírusfertőzéstől.

Éppen ezért óriási probléma az, hogy Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója egy olyan e-mailt küldött szét az általános iskoláknak, amelyben arról ír, hogy a 6-10 éves diákokat, akik - állítása szerint - amúgy sem szeretnek órákon át maszkot hordani, érdemes lenne 4 óránként ezzel az orrspray-vel kezelni a vírus ellen. Ez egyrészt elképesztően veszélyes híresztelés, mert hamis biztonságérzetet nyújt, másrészt, megannyi kutatás bizonyította már, hogy a fertőzés nemcsak orron keresztül juthat a szervezetbe. 

.

Hegedűs Zsuzsa körlevelében azt írta: arra kéri az iskolákat, hogy tájékoztassák a szülőket arról, hogy a patikákban 2300 forintért kapható orrspray-t alkalmazzák a 6 és 10 év között gyermeknél. Sőt, még arra is javaslatot tett, hogy ahol anyagi nehézségekbe ütközik az egyébként allergiások számára szánt szer, akkor az adott település polgármestere segédkezzen be a beszerzésébe. 

Müller Cecília sem támogatja

Szintén óva intett Müller Cecília, az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az allergiakészítményről, mint elmondta:  ez a termék még kutatás alatt van,

klinikailag még nem bizonyított a hatékonysága, ráadásul ez egy allergia ellen készülő termék, amivel akár ártani is tudunk az egészségünknek.

Nos, mi inkább arra kérnénk olvasóinkat, hogy mielőtt bármit is olvasnak az interneten, inkább széleskörűen járjanak utána, vagy kérdezzék meg háziorvosukat, esetleg érdeklődjenek vírusszakértőknél, de semmiképpen se rohanják le a boltokat. Ugyanis, az már régen rossz, ha a kormányzat részéről vezetik félre az ártatlan polgárokat.

Csak "tájékoztatott"

Szerkesztőségünk egyébként kereste telefonon és e-mailben Hegedűs Zsuzsát, aki úgy reagált levelünkre, hogy

"amennyiben eljutott önökhöz a levelem, akkor láthatják, hogy senkinek nem ajánlottam, hanem kértem, hogy tájékoztassák a szülőket, az intézményvezetőket, a lakosságot ennek a már generikus áron forgalmazott orrspraynek a létezéséről, amely viszonylag magas védettséget nyújt néhány órán keresztül a vírusfertőzés illetve továbbfertőzés veszélyétől."

Mint írta, az internetről való tájékozódás messze nem vált még szokássá, szemben a nagyvárosokban élőkkel, akik évek óta digitalizált világban élnek.

"Mivel az Allergodilra vonatkozó információ a YouTube csatornán jelent meg, s ennek következtében feltehetően a Google keresőn keresztül elérhető, a leszakadt települések kor fájának ismeretében a meglévő hálózat és a szinte minden családban megtalálható okos telefonok ellenére még a polgármestereknek sem jut eszébe a COVID-19-el kapcsolatos nemzetközi információk megszerzése a neten keresztül. Nyelvtudás híján ráadásul az végképp nem jut eszükbe, hogy hozzám hasonlóan megtalálják azokat a zömmel angol nyelvű portálokat, ahonnan minden információ beszerezhető."

"Ezért vettem a fáradtságot, hogy az ország összes LHH-s kistelepülésének polgármestereit és iskolaigazgatóját tájékoztassam erről a lehetőségről, amelynek előnye, hogy elérhető áron, minden patikában beszerezhető, ráadásul egy magyar cég, a megvásárolt külföldi licenc alapján gyártja. Amúgy nem véletlen, hogy a polgármesterek nekem írott reakcióinak többsége megköszöni a tájékoztatást. Úgy gondolom, minden lehetséges kérdésükre feleltem, s így sem az önök, sem az én nagyon szűkös időmet nem kell pazarolni" - olvasható Hegedűs Zuszsa válaszában.