Karácsony: Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akarja a kormány megakadályozni

Karácsony Gergely
MTI

Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akarja a kormány megakadályozni - írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Facebook-oldalán.

A fejlesztés több mint 1,5 millió budapestit tizenkilenc kerületben közvetlenül, közvetetten pedig 3 millió embert érintene.

Ez az a terv, amit a kormány meg akar akadályozni. Megígérték rá a pénzt, de - ismét - megszegték a szavukat

 

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Ezért a városvezetés visszatérítendő európai forrásokat szerzett. Így most már csak egy aláírás kellene a kormánytól a megvalósításhoz, de ők ezt is megtagadják Budapesttől - tette hozzá.

Nem hagyjuk, hogy kicsinyes hatalmi szándékok miatt a kormány szembe menjen a budapestiek érdekeivel. Ha kell, elmegyünk a falig, ha kell, azon túl is

 

- szögezte le a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte: "kényelmes, alacsony padlós villamosok és a legmodernebb elektromos buszok, vagyis a vezeték nélkül is közlekedni képes új generációs trolik beszerzése" a cél.

Alacsony padlós villamosok érkeznének Kispestre és Pestszentlőrincre az 50-es, Budafokra, Újbudára, Hűvösvölgybe az 56-os, Angyalföldre és Újpestre a 14-es, Újpalotára a 69-es, Kőbányára a 28-as, Józsefvárosba és Ferencvárosba a 24-es, Kispestre a 42-es, Pesterzsébetre a 52-es és az 51-es, Újbudára a 41-es villamos vonalára - tudatta.

Trolifejlesztést terveznek a Kőbányai úton a 9-es busz útvonalán Kőbányára. A belváros légszennyezésének csökkentése érdekében a Bajcsy-Zsilinszky út - Kiskörút - Baross utca vonalon a dízel buszokat trolikra cserélnék.

Mindemellett vonalfejlesztéseket és -hosszabbításokat terveznek közvetlen belvárosi kapcsolatokkal Zuglóban - közölte a főpolgármester, megemlítve, hogy a Vizafogó lakótelep irányába, a XIII. kerületben zéróemissziós troli járna.

Ugyancsak trolifejlesztésre készülnek Józsefvárosban a Tisztviselőtelepen keresztül a belváros és a Népliget között.

Karácsony Gergely szerint ha a kormány nem adja meg a szükséges aláírást, az azt jelzi: "saját hatalmi-gazdasági érdekei fontosabbak neki, mint a nemzet fővárosa és a budapestiek".

(MTI)