Izrael csapást mért Szíriára, miután katonái robbanó szerkezeteket találtak a határ mentén

Izrael

Izrael légicsapást mért Iránhoz köthető szíriai célpontokra szerdára virradó éjjel, miután katonái út mentén elhelyezett pokolgépeket találtak a Golán-fennsíkon húzódó közös határ mentén - közölte szerdán az izraeli hadsereg.

A szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy "az izraeli agresszióban" három katona vesztette életét és egy megsebesült, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat Twitteren pedig azt közölte, a művelet legalább 10 halálos áldozattal járt. A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő szervezet szerint a halottak közt több iráni milicista is van, köztük az al-Kudsz elitalakulatok néhány fegyverese is.

A határ mentén talált házi készítésű szerkezeteket Izrael egy "iráni vezetésű szíriai osztag" telepítette.

A hadsereg közlése szerint Izrael válaszul az al-Kudszhoz és a szíriai hadsereghez tartozó célpontokra mért csapást, köztük "raktárakra, parancsnoki állásokra és katonai bázisokra", továbbá a szíriai légvédelem rakétaütegeire.

Az elmúlt években Izrael hasonló légitámadások százait hajtotta végre, de az ilyen műveletekről csak ritkán ad számot.

Izrael Iránt tartja az őt fenyegető legnagyobb veszélynek, és azt hangoztatja, hogy nem tűr el állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában, különösen nem a határai közelében. Irán ugyanakkor Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese az ország közel egy évtizede zajló polgárháborújában, amelyben katonai tanácsadókat és szövetséges milíciákat is bevetett az Aszadhoz hű erők oldalán.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, amelyet később annektált is, bár ezt a lépését a nemzetközi közösség nem ismeri el.

(MTI)