Karácsony Orbánnak: Felfoghatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút az önkormányzatok és az EU ellen

Karácsony Orbánnak: Felfoghatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút az önkormányzatok és az EU ellen

"Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen. Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja"

- írja Karácsony Gergely Orbán Viktornak címzett nyílt levelében.

A főpolgármester szerint a kormány sorra hozta az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit, a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, és "a kormány a főváros kivéreztetésébe fogott".

Karácsony ezután tételesen felsorolja:

"A három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A parlament minap meghozott döntése több mint a négyszeresére emelte Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig – jogszabályellenes módon – továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét. És ha ez mind nem lenne elég, jön Parragh László, aki nyilvánvalóan az Ön felbujtására az iparűzési adó további elvonásáról, az önkormányzatok bevételeinek megnyirbálásáról ötletel."

És kontextusba is helyezi ezt az uniós költségvetés és helyreállítási alap Orbánék által belengetett megvétózásával:

"Ön a válságkezelésre hivatkozva von el forrásokat az önkormányzatoktól, de az Európai Unió válságkezelő támogatásától megfosztani készül a magyar embereket. Pedig ami az önkormányzatok számára élet-halál kérdés, az csak „filléres tétel” az EU helyreállítási alapjához képest: Ön 25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról."

A teljes levél:

Ma az alábbi levelet küldöm Orbán Viktor miniszterelnöknek: Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hazánk óriási erőpróba előtt...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. november 19., csütörtök