Orbán Viktor vétója miatt "hülye magyarokról" beszélnek az egyik német közszolgálati tévében

Orbán Viktor vétója miatt "hülye magyarokról" beszélnek az egyik német közszolgálati tévében

A ZDF szatirikus politikai műsorában, Heute Show-ban foglalkoztak az EU-s költségvetés lengyel és magyar vétójával, amivel kapcsolatban több eléggé kellemetlen megjegyzést is fűztek hazánkkal és Orbán Viktor személyével kapcsolatban. 

A Telex szerint Orbán Viktort "füles gulyásnak" nevezik, aki “megvétózza a jogállamisági záradékot, és ezzel elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”, míg Orbán lengyel kollégájára, Mateusz Morawiecki miniszterelnökre utalva azt mondják: Orbán “a lengyel gengszter kollégájával” közösen zsarolja a teljes EU-t kihasználva a koronavírus miatti válságot.

A szatirikus műsorban elhangzik egy lehetséges megoldás is. A lisszaboni szerződés 50. cikkelyének első mondata alapján a tagállamok bármelyike határozhat úgy, hogy kilép az unióból - hangzik el a műsorban. A javaslat tehát a következő: másnap minden európai tagország vezetője találkozzon Magyarország és Lengyelország kivételével, és közösen mondják ki, hogy kilépnek az EU-ból. Egy perccel később hivatalosan megszűnik az EU, majd ugyanezen országok - Magyarország és Lengyelország nélkül természetesen - hirdessék ki az új uniót. Az új közösség neve EUODBUUP legyen, ami magyarra lefordítva annyit jelent:

"Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió".

Orbán Viktor vétójáról ebben a cikkünkben olvashat:

Megosztja a V4-eket a magyar-lengyel uniós vétó

A lengyel és a magyar vétó ellenére folytatni kell a tárgyalásokat az Európai Unió költségvetési keretéről és a helyreállítási alapról - vélekedett Ivan Korcok szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió - írja az MTI. "A vétó nem jelenti a tárgyalások végét.