"Európa trójai falova" - Orbánról írtak cikket egy német lapba magyar ellenzéki EP-képviselők

"Európa trójai falova" - Orbánról írtak cikket egy német lapba magyar ellenzéki EP-képviselők

Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István írt vendégkommentárt a német Zeit Online-ra. A cikk Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyáról szól. Ebben Alan Posener publicisztikájára reagáltak, ami itt olvasható.

Orbán személyében ismét egy erőszakos és ravasz zsarnokkal van dolgunk, aki politikai hatalmát és az EU pénzét saját családja és klientúrája meggazdagodására használja, miközben lebontja a demokráciát és lábbal tiporja az európai értékeket. Orbán hatalma megtartása érdekében bármire képes. Európának egyrészt be kell látnia, hogy Orbán személyében egy antidemokratikusan gondolkodó politikusról van szó, amit ő maga is hirdet az illiberalizmus bajnokaként beállítva magát

- olvasható az anyagban.

Azt is fontosnak nevezik, hogy 

Orbán nem egyenlő a magyar emberekkel, és nem a magyarok érdekeit képviseli, hanem a sajátját. Ne tévesszen meg senkit Orbán parlamenti többsége. A sajtószabadság lebontásával, az ellenzék ellehetetlenítésével és nem utolsó sorban a választási rendszer saját érdekei szerint történő változtatásával Magyarországon a szavazásra jogosultak egynegyedének szavazatával meg lehet szerezni a parlamenti helyek kétharmadát. Magyarországon a választások már se nem szabadok, se nem igazságosak.

Azt is hozzáteszik, hogy a magyar emberek elsöprő többsége támogatja Magyarország uniós tagságát, "és nem áll Orbán mögött annak EU-ellenességében", ahogy azt megfogalmazták ellenzéki politikusok korábbi, közös közleményükben is:

Ellenzéki pártok: Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal

Az ellenzéki pártok: (Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan (MSZP), Szabó Tímea, Karácsony Gergely (Párbeszéd) közös felhívást intéztek az Európai Tanács elnökéhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez, melyben kifejtik:

A kommentárt jegyző EP-képviselők szerint

Orbán tíz éves uralkodása alatt világossá tette, hogy csak az erőből ért, és ő nem az a politikus, akit érvekkel meg lehet győzni. Végtelen demagógiájában az EU-t a Varsói Szerződéshez hasonlította, miközben keleti autokrata uralkodók trójai falovaként ágál Európában, és rendszeresen olyan diktátorok közelségét keresi, mint Aljakszandr Lukasenka és Gurbanguly Berdimuhamedow. Mindennek ellenére a magyarok igenis azt várják az EU-tól, hogy szabjon végre gátat Orbán destruktivitásának. Ez Magyarország és Európa lételeme is.

Végül borús jövőképet jósolnak az EU-nak, ha annak vezetői ismét engednek a magyar kormányfőnek:

Ha Európa vezetői ismét elkövetik azt a hibát, hogy egy intoleráns zsarnoknak engednek, teljesen hiteltelenné fognak válni az európai választók szemében. Nem lehet, hogy több száz millió európai állampolgár érdekével ellentétesen Orbánt és társait finanszírozzák, vagy ha mégis, Európa ismét egy olyan hibát követ el, ami könnyedén az EU végét jelentheti.