Megtagadták az ukrán határőrök a belépést egy magyar miniszteri biztosnak

.
Kép: Grezsa István (Facebook)

Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba - írja a Magyar Távirati Iroda a Jevropejszka Pravda hírportálra hivatkozva. A hírt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette.

Az ukrán hírportál információja szerint a miniszteri biztos a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél próbált belépni Ukrajnába, ahol az ukrán határőrök tájékoztatták arról, hogy számára tiltott a beutazás, és nem engedték át a határon.

Az ukrán azt írja, hogy az ukrán fél tudott a miniszteri biztos tervezett látogatásáról, ugyanis Budapest előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta erről.

Magyarországon viszont nem hivatalos forrásokból már sejthető volt, hogy Grezsa Istvánnak megtiltották az Ukrajnába való beutazást, így a magyar fél feltételezhette, hogy nem fogják átengedni a határon

- tette hozzá a Jevropejszka Pravda.

A hírportál szerint a miniszteri biztos körülbelül egyórás várakozás után visszatért a határról Magyarországra.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivői irodája kiadott közleményében arról írt, hogy Grezsa István esetében "olyan tényeket rögzítettek", amelyek alapján megsértette azon ukrán jogszabályokat, amelyek tiltják, hogy külföldi személy agitációt folytasson bármely ukrajnai politikai erő mellett.

"Az elfogadott határozat nem érinti az államközi kapcsolatokat. A beutazási tilalom kizárólag egy adott állampolgár azon cselekedeteihez kapcsolódnak, amelyek bűncselekményre utalnak"

- szögezte le a külügyi szóvivő.
    
Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két - általa nem megnevezett - magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt.

A határátlépés megtagadását Grezsa István miniszteri biztos is megerősítette közösségi oldalán. 

November 6-án Kuleba telefonon beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és megállapodtak arról, hogy "új fejezetet nyitnak" a helyhatósági választásokon történtek után, és folytatják a két ország közötti konstruktív párbeszédet.