Hamarosan választania kell majd az orvosoknak beteg és beteg között?

Hamarosan választania kell majd az orvosoknak beteg és beteg között?

A világ több pontján létezik olyan etikai protokoll, amely szerint, ha a kelleténél több beteg fekszik az intenzív osztályon, mint amennyit el tudnak látni, akkor mi alapján kell választani a betegek közül. Az Emmi miniszter, Kásler Miklós azonban nem ért egyet azzal a metódussal, hogy ha kell, azonosan súlyos állapotú betegek között véletlenszerűen kell kiválasztani a járványhelyzetben, kinek az életét próbálják megmenteni.

Az Mfor.hu cikke szerint már idehaza is volt példa arra, hogy a rengeteg beteg miatt választania kellett az orvosoknak, hogy kit akarnak megmenteni. Ezt a rendkívül nehéz morális helyzetet nyilvánosan azonban senki nem vállalja fel, nem csak az egészségügyben tapasztalható nyilatkozatstop miatt, hanem a felső vezetők sem szeretnének ellenségeskedést.

A lap példaként említ olyan esetet, amikor is arról érkezett biztosnak tűnő értesítés egy vidéki kórházból, hogy az aggasztóan rossz helyzet miatt fél-intenzíves osztályokat kellett kialakítaniuk más részlegeken, sőt, covidos orvost is visszahívtak dolgozni, addig hivatalosan két másik forrás cáfolta ezt.

Arról, hogy nagy probléma van eddig is tudtuk, hiszen a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban már jelezték, hogy annyi beteg van már náluk, hogy nem képesek az elvárt színvonalat nyújtani. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a szükséghelyzet miatt ki is dolgozott egy olyan etikai kódexet (más európai államokhoz hasonlóan), ami arra hivatott, hogy az erőtartalékait felélő COVID- és intenzív osztályokon arról dönthessenek az orvosok, kit mentenek meg, ha azonos eséllyel rendelkező páciensek közül kell választaniuk.

A kamara kódexét már áprilisban elkészítették, mostanra pedig a MOK Kásler Miklós miniszter ajánlását kérte hozzá, ő azt írta válaszában, hogy nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt. Pedig a MOK etikai ajánlása nem egyedülálló, például az olasz és az amerikai protokollok is hasonló módon járnak el.  

A Kamara szerint erre azért van szükség, hogy elkerülhető legyen az a helyzet, hogy egyes orvosoknak improvizált módon, vagy teljesen egyedül kelljen dönteniük arról, hogy kit látnak el, és kit nem. 

A MOK épp ezért visszautasította, hogy egyesek félreértelmezzék az elmúlt napokban a protokollban írtakat:

„A szűkös egészségügyi erőforrások vészhelyzetben való elosztására vonatkozó etikai ajánláscsomagunk egy laikus számára megdöbbentő lehet; de fontos megérteni azt a tényt, hogy – mint minden más országban – hazánkban is szükség van egy ilyen ajánlásra vészhelyzet esetén.

- emelték ki, hozzátéve: a legfontosabb az, hogy a rendelkezésre álló értékes időt ne a döntési helyzetekből fakadó, szinte elviselhetetlen morális teherrel való megküzdés tegye ki, hanem sokkal inkább az életek megmentése. 

A MOK 9 pontos ajánlása:

1. Az előnyök maximalizálása

2. Érkezési sorrendtől független elosztás

3. Azonos elvek a COVID-os és nem COVID-os súlyos betegek esetén

4. Betegek bevonása, tájékoztatása

5. Betegek nemre, korra, vallásra, szexuális beállítottsága, stb. való megkülönböztetés mellőzése

6. Társadalmi hasznosság szerinti megkülönböztetés tilalma

7. Véletlenszerű kiválasztás

8. Előnyt élveznek a várandós nők

9. A kezelés el nem kezdéséről, elkezdéséről és abbahagyásáról szóló döntések morális egyenértékűsége