Márai Sándornak állítottak emléket Újpesten

Márai Sándornak állítottak emléket Újpesten

November 25-én szobrot állítottak Budapest IV. kerületében Márai Sándornak. A bronzba öntött portészobrot Szabó Balázs önkormányzati képviselő javaslatára állították fel az újpesti Szent László téren. 

A szobor kezdeményezője, Szabó Balázs önkormányzati képviselő azt mondta, hogy 

Márait az utókor leginkább a „polgárság írójának”, a „polgári eszmény” megalkotójának és szószólójának tartja anélkül, hogy ennek mélyebb magyarázatát adná. Pedig enélkül ezek az elnevezések csak üres frázisoknak hatnak. De ha csak egy kicsit is mélyebbre ásunk a Márai-életműben, viszonylag egyszerűen valós tartalommal tudjuk kitölteni ezeket a jelzőket

- emlékeztetett a jobbikos politikus, hozzátéve: Márai Sándor gondolatai és értékei úgy egyetemesek, hogy közben a nemzeti felemelkedés, és – ami ezzel kéz a kézben jár – a magyar polgári fejlődés útját is kikövezik.

.

Ezért nem lehet Márai személye és gondolatvilága közömbös egyetlen újpesti polgár számára sem.

Szabó Balázs képviselő a szobor létrejöttéért köszönetet mondott az adományozóknak, családjának, képviselő-társainak és Újpest önkormányzatának is. Az átadáson részt vett a szobrászművész, Kocsis Miklós, Déri Tibor polgármester, Bedő Kata kultúráért felelős alpolgármester, Czigler László jobbikos alpolgármester és Kanász-Nagy Máté alpolgármester is.