Brenner: a fideszes kutatás- és tudományellenes politika egyik hangsúlyos eleme az alapítványi forma

Brenner: a fideszes kutatás- és tudományellenes politika egyik hangsúlyos eleme az alapítványi forma

Mint arról a múlthéten beszámoltunk, november 20-án az Európa Tanács legfontosabb és legmagasabb döntéshozó szerve elsöprő többséggel szavazta meg az Országgyűlés jobbikos alelnöke, Brenner Koloman által készített, az ET 47 tagállamát érintő jelentését az akadémiai szabadságról, illetve az egyetemi autonómiáról.

Az Európa Tanács megszavazta a Brenner-jelentést az akadémiai szabadságról és az egyetemi autonómiáról

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének tagja átfogó, 47 tagállamot érintő jelentést készített a Tanács számára az akadémiai szabadsággal és az egyetemi autonómiával kapcsolatban. E jelentést kedden, egy háttérbeszélgetés keretén belül ismertette részletesen. November 20-án az ET legfontosabb és legmagasabb döntéshozó szerve elsöprő többséggel szavazta meg az ún.

Az úgynevezett Brenner-jelentés egy 2018 júliusa óta tartó, hosszú folyamat végeredménye, melynek témája a tudás és az információ évszázadában kiemelkedően fontos össztársadalmi szempontból is. Legfőbb megállapítása, hogy az antidemokratikus tendenciák veszélyt jelentenek mind az akadémiai szabadságra, mind pedig az egyetemi autonómiára. A felsőoktatás neoliberális elvek mentén, szigorúan gazdasági alapon történő átalakítása pedig egy globális jelenség egész Európában, így hazánkban is.

Az ellenzéki politikus politikus tegnap az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerepelt, ahol többek között arról beszélt, hogy az átfogó jelentés legfontosabb hazai vonatkozású megállapításai, hogy

a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatainak kiszervezése láthatóan már most megroppantotta a tudományos világot.

Példaként említette, amikor az alapkutatásokról szóló támogatások odaítélésébe beleszólt Palkovics László miniszter úr, akkor az az új MTA-elnök látványos nemtetszését is elérte. Elmondta, a jelentés előkészületeként még Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökével is egyeztetett.

Brenner kiemelte,

a fideszes kutatás-és tudományellenes politika egyik hangsúlyos eleme, az alapítványi átalakítás nem a forma miatt rossz, hanem azért, mert az egyetemi polgárság által választott szenátus, illetve az akadémiai vezetők kezéből kiveszi a jogokat, és egy olyan felügyelő testületnek adja át, melynek tagjai politikai kinevezettek. Ez pedig láthattuk, hogy az SZFE kapcsán milyen tragikus következményekkel járt.

A jobbikos politikus megemlítette, a Soproni Egyetem kuratóriumi elnöke például Csányi Sándor OTP-bankvezér.

Mint ismert, Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa hetekig vizsgálta a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak panaszait, majd arra a megállapításra jutott, hogy szerinte az SZFE kuratóriumának nincs joga felfüggeszteni az oktatást az egyetemen, így az jogsértő volt. Ezzel szemben azonban egy múltheti kormányrendeletre hivatkozva máris érvénytelenítették Vidnyánszkyék az SZFE diákjainak őszi félévét., amire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, "sajnálatos de jogos."

Brenner Koloman szerint ez egy szomorú fejezet egy hosszú történet végén. A kormány azzal együtt lépte ezt meg, hogy - amint azt a biztos is megállapította - valóban folyt oktatás az egyetemen. Úgy fogalmazott,

"ez a lépés egyértelműen ellentmond az egyetemi autonómia legalapvetőbb, az Alaptörvényben, valamint a felsőoktatási törvényben is lefektetett garanciáinak."

Az országgyűlési képviselő elmondta,

jelentésében az Academic Index Freedom alapján hazánk Azerbajdzsán, Törökország és Oroszország mellett a rangsor végén kullog. Magyarország az Európai Unió tagállamai közül a legutolsó helyen van a szabadság-index szerint.

Hozzátette, javaslata szerint a következő lépésnek annak kell lennie, hogy létrejöjjön egy keretegyezmény, egy monitoring-, valamint szankciórendszer.