A téli iskolai szünet azonnali elrendelését kéri a PDSZ

A téli iskolai szünet azonnali elrendelését kéri a PDSZ

Az Önök politikai közössége több alkalommal utal a keresztény értékekre. Hol vannak azonban ezek az értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó?

- tette fel a kérdést nyílt levél formájában Orbán Viktor kormányfőnek, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, illetve Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Az érdekképviselet az élet és egészség védelme érdekében, a koronavírus-járvány miatt a téli szünet előrébb hozását kéri a döntéshozóktól. Álláspontjuk szerint a koronavírus terjedése miatt azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind pedig a szoros kontaktjaiknak. A PDSZ azt javasolja, hogy a kiesett napokat - közel két hetet - június 16-ától 30-áig lehet bepótolni.

Önök még mindig nyitva tartják az óvodákat, iskolákat. A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében. A bevallottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek, hozzászámolva az egészségesekhez azokat, akiket azért nem teszteltek, mert betegek vagy kontaktként karanténban vannak, megtévesztve ezzel a közvéleményt

- hívta fel a figyelmet levelében a szakszervezet, miután kitért a napi járványadatokra.

A PDSZ arra is kéri a kormányzatot a levélben, hogy egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett bérek kifizetésének “bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést. Ezzel a lépéssel szerintük nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust.