Politológus a Szájer-botrányról: a bizonytalan, értelmiségi Fidesz-szavazók egyre kellemetlenebbül vállalják fel a pártot

Szájer József
Szájer József EP képviselő Fidesz
MTI

Nem volt véletlen, hogy a Fidesz politikusai első körben hallgattak a Szájer-botrányról, míg a párt holdudvara beszélhetett – véli Tóth Tamás politológus. Annak kapcsán, hogy míg a Fidesz-közeli tévében a véleményvezér azt mondta, a drogos-homoszexuális orgiába belebukott politikusnak

se bocsánatot kérni nem kell, se távozni,

addig Orbán Viktor miniszterelnök egy nappal később leszögezte,

a bocsánatkérés és a lemondás volt az egyetlen helyes lépés,

az Iránytű Intézet elemzője rámutatott,

a Fidesz holdudvarán belül mindig megvolt a kettős hang.

Ereszszerecsen-mosdatás zajlik a Fideszben a Hírcsárda receptje alapján

Szájer József áldozat, aki nem hagyta magát zsarolni, ezért még a politikai mártíromságot is vállalta - nagyon úgy tűnik, ez a Fidesz kommunikációs irányvonala a droggal megspékelt homoszexuális partiba belebukó Szájer ügyében.

Szájer kilépett a Fideszből, Orbán Viktor szerint az egyetlen helyes döntést hozta

Szájer József a mai nappal kilépett a Fideszből. A volt EP-képviselő a párttagságáról való lemondást Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be - írja a Magyar Nemzet. A Szájer-ügy kapcsán a lap a kormányülés szünetében egy rövid telefonos interjú keretében megszólaltatta a miniszterelnököt.

Tóth Tamás úgy látja, a hirtelen jött botrány tompításának egy módja volt a DJ Jeszy-féle mentegetés,

a lakájmédiának és a megmondóembereknek azonban engedték, hogy foglalkozzanak a témával – mutatott rá. – Ők azok, akik próbálják menteni a mundérbecsületet Szájer mártírrá avatásával.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a párton belül már nem lehetséges ez a kettős kommunikáció.

A kormánytagoknak, kormánypárti képviselőknek az a szerep jutott, hogy nem védhetik a védhetetlent

– mondta.

A szakértő szerint egyelőre kérdés, mennyire lesz sikeres a kettős kommunikáció, de azt biztosra veszi, hogy

a bizonytalan, elsősorban értelmiségi Fidesz-szavazók egyre kellemetlenebbül vállalják fel a pártot.

De a politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a választásig hátralevő másfél év alatt a Fidesz profi kommunikációval el tudja simítani az ügy keltette kellemetlenségeket.

A kormánypárt szavazóiról úgy véli, megosztottak lehetnek ebben a kérdésben:

Egyesek a kormány kommunikációjával, mások a DJ Jeszy-féle megmondóemberekkel értenek egyet. Így ki-ki megtalálhatja a számára tetszetős állásfoglalást

– mondta Tóth Tamás.

Arra a felvetésükre, hogy a Fidesz egy éve a Borkai-videóra válaszul a Gréczy-botrányt robbantotta ki, az Iránytű politológusa úgy reagált,

többfrontos hadjáratba általában nem kezd a Fidesz.

Rámutatott, a Fidesz számára jelenleg

a fő ellenség az EU, és a kulcskérdés a jogállamisági kritérium rendszerének eltörlése.

Ha az ellenzéket érintő botrányt akarnak idehaza, akkor azt az uniós csata terhére tudnák csak véghez vinni – hangsúlyozta, hozzátéve, bár hatalmas szüksége lenne a kormánypártoknak most a figyelemelterelésre, de ilyen, vagy ehhez hasonló súlyú üggyel nem valószínű, hogy elő tudnak állni napokon belül.

A Borkai-botránnyal összehasonlítva felhívta a figyelmet, hogy annak felbukkanására már régóta számított a volt győri polgármester és Fidesz pártvezetése is.

Jelen helyzetben ez a botrány olyan hirtelen jött és egy olyan súlyú politikust érint, amire felkészülni nem lehetett

– húzta alá Tóth Tamás. Kiemelte azt is, hogy a Szájer-botrány nem zsarolás útján, hazai szereplőkkel lezajlott folyamat (ellentétben a Borkai-botránnyal). Egyértelmű közerkölcsbe és jogszabályokba ütköző cselekedetet hajtott végre a Fidesz egyik legprominensebb szereplője – hangsúlyozta. Ismert, Szájer Józsefet a Fidesz közvetlenül az uniós biztosi poszt akkori várományosa, Trócsányi László mögött, az EP-lista második helyén szerepeltette.

Arra a kérdésünkre, hogy már most várható-e a Borkai-ügyre adott Gréczy-ügyhöz hasonló válasz, a politológus úgy vélte,

az ellenzék és szereplőinek lejáratására a legjobb időszak majd 2021 vége, 2022 eleje lesz.