Z. Kárpát: cicomaberuházások és piramisépítések helyett munkahelyvédelmi alapot!

Z. Kárpát: cicomaberuházások és piramisépítések helyett munkahelyvédelmi alapot!

Ismét felvetette a közbeszédben a Jobbik a munkahelyvédelmi alap koncepcióját. Z. Kárpát Dániel alelnök felidézte, céljuk, hogy

a koronavírus-válság miatt munkájukat elvesztő személyeknek fizetésük 80 százalékát minden körülmények között pótolják ki.

A politikus úgy vélte, ha ezt az elképzelést már a múlt év tavaszán meg tudták volna valósítani, akkor nem kerültek volna százezrek „méltatlan és lehetetlen helyzetbe”.

Z. Kárpát emlékeztetett, a tavaszi lezárások során 29 ágazatban mintegy 850 ezer munkahely került közvetlen veszélybe, az Orbán-kormány azonban mindössze ezek 5 százalékánál nyújtott megoldást, és „lényegében filléreket csorgatott erre a területre”. A létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból azonban

Orbánék vadászati kiállítást, űrkutatást, „különböző cicomaberuházásokat, kormányzati piramisépítéseket”, valamint a – mint fogalmazott – 240 év alatt megtérülő Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai hitelének önrészét fizették.

Utóbbinak mértéke két év alatt csaknem 200 milliárd forint.

A gazdaságpolitikus úgy látja, csak a gigahitel önrészének duplájából megvalósítható lett volna a munkahelyvédelmi koncepció. Ezt a napokban a GKI Gazdaságkutató is megerősítette. Úgy vélte, 65 milliárd forint átcsoportosításával most, az őszi-téli válságidőszakban mindenkinek a kieső bérét lehetne pótolni, ehhez képest a kormányzati átcsoportosítás mértéke csupán 5 milliárd.

GKI: 425 milliárd forintból meg lehetett volna menteni az összes „érzékeny" munkahelyet 2020-ban

Egy valódi segítséget nyújtó állami bértámogatási program látszólag rengeteg pénzbe került volna - hacsak nem nézzük meg, mi másra jutottak még milliárdok a Gazdaságvédelmi alapból - írja az mfor.hu a GKI friss elemzésére hivatkozva. A COVID-19 vírus gazdasági hatásai Magyarországon is jelentősek voltak, már az első hullám során több százezer munkahely került veszélybe, illetve szűnt meg.

A Jobbik alelnöke kijelentette, pártja mindenkit képvisel, a jóléti fordulat lehetőségét mindenki számára meg kívánják teremteni. Közölte, a költségvetésben vagy felesleges, vagy homályos költések formájában megvan a fedezet, bennük pedig megvan az elszántság ennek az elképzelések megvalósításához. Z Kárpát arról is tájékoztatott, az ellenzék elkezdi kidolgozni a mentőcsomagokat, hogy „ne a kormányváltáskor kelljen szöszmötölni”. A mostani

álnemzeti, álkeresztény, áljobboldali kormány viszont felzabálja a magyar jövőt

– zárta szavait a jobbikos politikus.