77 áldozatunk van tegnap óta

77 áldozatunk van tegnap óta

Meghalt 77, többségében idős, krónikus beteg ember, és újabb 1419 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. Ez javulás, egy nappal korábban 1778 fertőzöttet azonosítottak és 94 halálos áldozata volt a vírusnak.

A kormányzati portálon azt írták: 343 656-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 10 725-re emelkedett.

A gyógyultak száma 203 972, az aktív fertőzötteké 128 959. Kórházban 5065 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 21 979-en vannak, a mintavételek száma 2 852 591-re nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, ami 79 ezer ember oltását teszi lehetővé. Kedden újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag - tették hozzá.

Már 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és a hétvégén is tartott a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak csütörtökön megkezdett oltása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás. Múlt szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalomba hozatali engedélyt, így hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az Európai Unió tagállamaiban.

Az év első felében várhatóan újabb oltóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor a Magyarországra érkező további vakcinákkal megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton eddig több mint egymillióan regisztráltak - tették hozzá.