Gulyás Gergely: túl vagyunk a járvány csúcsán, megállapodtunk egy kínai vakcina szállításáról, az oltóanyagot viszont még engedélyeztetni kell

Gulyás Gergely: túl vagyunk a járvány csúcsán, megállapodtunk egy kínai vakcina szállításáról, az oltóanyagot viszont még engedélyeztetni kell

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány legújabb döntéseit. Gulyás Gergely elmondta, ennek az évnek is az első negyedévét, félévét a koronavírus fogja meghatározni.

Szerinte túl vagyunk a járvány csúcsán. "Magyarországon a járvány visszaszorulóban van minden adat szerint. De ez nem érvényes minden európai országra. A veszély továbbra is fennáll" - mondta. Ezt azzal magyarázta, hogy december óta csökken a fertőzöttek és a napi elhunytak száma.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar járványügyi intézkedések következetesek.

"Nem vitás, hogy továbbra is ezeknek a szabályoknak a betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma lefele tartson"

– fogalmazott.

Gulyás szerint jól megvédték a munkahelyeket

A miniszter közölte, "ami a munkahelyek védelmét illeti, a legjobb országok egyike Magyarország Európában". Decemberben 4 ezerrel többen dolgoztak az országban, mint egy évvel korábban. „A kormány által meghozott intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.”

Meddig tarthatnak a korlátozások?

Gulyás Gergely két lehetőséget vázolt fel annak kapcsán, hogy vajon meddig kell fenntartani a korlátozásokat. Úgy véli, az egyik az, ha a a járványgörbe továbbra is lefele tart és alacsony lesz, a másik lehetőség pedig az, hogy nagy lesz a lakosság átoltottsága.

Vakcinahelyzet

A vakcinával kapcsolatban Gulyás azt mondta, mindent megtesz a kormány.

Az EU-n keresztül közel 20 millió adagot kötött le a magyar kormány.

A miniszter elmondta, a magyar kormány szerint az EU-s beszerzés azonban lassú, mivel hetente 100 ezer dózis alatt van az EU-ból érkező vakcinaszállítmány. Eddig csupán 130 ezer ember beoltására elegendő szállítmány érkezett az EU-ból. Gulyás úgy fogalmazott, a jelenlegi tempó szerint 30 hétig tartana a folyamat. Éppen ezért máshonnan is kell vakcinát szerezni. Hozzátette, jó esély van arra, hogy Kínából szerezzen vakcinát Magyarország, de tárgyalnak az oroszokkal is.

Kínai vakcinánk is lesz, igaz, azt már nem tudni, mennyi oltóanyag érkezik hazánkba

Gulyás Gergely közölte,

"A kínaiakkal már megállapodtak a szállításról, de most még engedélyeztetni kell a kínai oltóanyagot."

A megállapodás tehát megtörtént a Sinopharmmal, a szállítás megkezdése azon múlik, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) milyen gyorsan engedélyezi az oltóanyagot. Azt már nem tudni, mekkora mennyiség érkezhet Kínából.

A miniszter szerint is van oltási tervünk

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint világos rendben indult el az oltás. Előbb az egészségügyi dolgozókat kezdték oltani, most az idősotthonok lakóit, utána a 65 év felettieket, illetve a krónikus betegeket fogják.

Orbán Viktorhoz hasonlóan Gulyás Gergely is nagyot mondott az oltási kapacitással kapcsolatban. A miniszter ugyanis kijelentette, 

"Az ország képes arra, hogy szükség esetén napi félmillió embert be tudnának oltani."

Már ha lenne elég vakcina. Gulyás szerint a magyar kormány egyértelműen oltáspárti, kampány is lesz erre. Kiderült az is, hogy 

eddig körülbelül 1,3 millióan regisztráltak az oltásra és 96 100 embert oltottak be.

Meghosszabbítják a SZÉP-kártya szabályokat

Gulyás Gergely elmondta, a Szép-kártya szabályokat is meghosszabbítják fél évvel: vagyis a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás "zsebbe" 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként. Ez éves szinten 800 ezer forintot jelent.

Minimális a véleménykülönbség a felek között a minimálbérről

Kérdésre elmondta, "azt várjuk, hogy megegyezés legyen a minimálbérről. Most már minimális a munkaadók, és a munkavállalók közötti véleménykülönbség a kérdésben".

Mint mondta, egyelőre bizonytalan, mikor indulhat meg a turizmus külföldre, illetve külföldről, ez vélhetően akkor lesz meghatározható, ha már lesz vakcina.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője nemrég arról beszélt, hogy legkorábban csak nyártól indulhat be a turizmus. Gulyás erre úgy reagált: "Ha betartjuk az előírásokat, akkor talán nyár előtt már lehet tervezni. De a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni."

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a magyar kormány készen áll arra, hogy együttműködjön az új amerikai adminisztrációval.