Összeszerelő ország: leáll a kecskeméti Mercedes-gyár, csökkenti termelését a győri Audi

Mercedes-Benz gyár Kecskemét
Mercedes-gyár
Mercedes-Benz Gyár Kecskemét/Facebook

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár tíz napig szünetelteti a termelését, a győri Audi pedig két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt. A Suzuki termelésében egyelőre nem okoz fennakadást a hiány – írta kedden a Világgazdaság.

A cikk szerint elektronikai alkatrészek hiánya miatt kerültek bajba az autógyárak, ugyanis jelentősen megnőtt a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók beszállítói nehézségek az alkatrészellátásban.

Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a chipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság nyomán tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására.

A kecskeméti Mercedes-Benz az aktuális beszállítói helyzethez alakítja a termelési programját, azaz a nehézségek miatt január 20. és január 30. között szüneteltetni fogja a termelését – közölte a Világgazdasággal a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Győrben is hasonló a helyzet, az Audi Hungaria úgy döntött, hogy az alkatrészhiány miatt ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban termel – válaszolt a lap kérdésére Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője. A Magyar Suzuki termelésében viszont egyelőre nem okoz fennakadásokat a globális alkatrészhiány.