Gulyás: óvatos és szakaszos nyitás jöhet március és április elején

Gulyás: óvatos és szakaszos nyitás jöhet március és április elején

A február 15-i héttel indul az online konzultáció a nyitásról – hangzott el a pénteki kormányinfón. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ismertette, eddig lefelé tartott a járványgörbe, most stagnálást tapasztalnak. Ennek oka a vírus mutációja, mely (virológiai szakvélemények szerint 50 százalékkal) gyorsabban terjed, mint a koronavírus eredeti változata. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy a harmadik hullám elkerülhető.

A régóta várt nyitással kapcsolatban a kancelláriaminiszter feltételes módban fogalmazott. Mint mondta, óvatos és szakaszos nyitásra készülnek,

ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor legalább két ütemben, március 1-jétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet.

Pontosabb időpontot a miniszter nem mondott, egy későbbi kérdésre is április 1-jei vagy 3-ai dátummal válaszolt.

Gulyás tájékoztatott, most regisztráció alapján folytatódik az oltás. Hangsúlyozta, be kell tartani az oltási rendet, amit az operatív törzs felügyel.

A miniszter ismertette a csütörtöki gazdasági évadnyitón elhangzott gazdaság-újraindítási akciótervet is.

A kormány online konzultációt indít a nyitásról február közepén

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet lezárták, amely véleménye szerint a sikeres védekezésről szólt elsősorban. "Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évnek, ugyanis olyan adatokkal rendelkeztünk, amely nagyszerű eredményekhez vezetett volna minket"

Örömét fejezte ki, hogy sikerült megvédeni a munkahelyeket: Magyarországon 4,5 millióan dolgoznak, míg a munkanélküliség 4 százalék. Az akcióterv részleteiről elmondta:

  • bértámogatás: vendéglátóegységeknél előfinanszírozásra állnak át, így a bér állam által átvállalt kifizetése nem késhet;
  • otthontámogatás: a lakásfelújítási programban 3 millió forintig terjedő támogatás mellett 3 millió forintig terjedő kedvezményes hitel is igényelhető;
  • építőipar: 5 százalékos lakásáfát vezetnek be;
  • 2022. január 1-jétől bevezetik a – Jobbik által is szorgalmazott – 25 év alattiak SZJA-mentességét;
  • a hitelmoratóriumot 2021. június 30-ig meghosszabbították;
  • február 1. és május 31. között az állami, önkormányzati ingatlanokat bérlő vendéglátóegységek, kávézók, konditermek mentesülnek a bérletidíj-fizetési kötelezettség alól;
  • a kis- és középvállalkozások 10 millió forintos kamatmentes, 3 év türelmi idővel törlesztendő újraindítási gyorskölcsönt igényelhetnek.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, álláspontja szerint üzemi étkezdék nyitva tartása helyes, de azoknak az ott dolgozók számára kell, nyitva állniuk. Az oltási igazolvány nevű plasztikkártyára a miniszter azt mondta, annak tulajdonosa számra nem lesz karanténkötelezettség utazáskor.

A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, Magyarországon az egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati szabályozás van, és Rogán Antal esetében semmilyen okot nem látnak a vagyonnyilatkozati eljárásra.

Mi is kérdésekkel készültünk a kormányinfóra, azokat határidőben el is küldtük a Miniszterelnökség e-mail címére. Az alábbi kérdésekre szerettünk volna választ kapni:

1.) Jelent-e nemzetbiztonsági vagy adatvédelmi kockázatot, hogy a Hundub közösségimédia-platform tulajdonosai egy része ismeretlen, akik egy belize-i offshore cég mögé bújtak el? A Digitális Szabadság Bizottság tervez-e olyan előterjesztést, hogy a Magyarországon elérhető közösségimédia-platformok tulajdonosi szerkezete – a közpénzben részesülő vállalkozásokhoz hasonlóan – kötelezően átlátható legyen?

2.) Egy újpesti étterem a járványügyi intézkedések miatt jelentős bevételkiesést könyvelt el, a tulajdonos az alkalmazottak megtartása, a bérek stabil kifizetése miatt adótartozást halmozott fel. Az adótartozás miatt a számukra megítélt állami bértámogatást nem kapták meg, azt rögtön a NAV-nak utalták, hogy abból rendezzék a tartozást. Ebben a formában viszont nem bértámogatásról, hanem adósságkezelésről van szó, ami nem rövidtávú, hanem hosszútávú segítség. Tervezi-e a kormány módosítani ezt a gyakorlatot, hogy a bértámogatás minden esetben a bérekre legyen fordítható?

3.) A csepeli HÉV vonala tavaly nyár elején azzal az ígérettel került részleges zár alá, hogy év végén, a Kvassay híd felújításával a közel százezer potenciális utas visszakapja a vasútvonalat. Ma már hivatalosan megerősített tény, hogy nyár végigéig nem lesz HÉV, mert a leendő Nemzeti Atlétikai Stadionhoz vezető alagutakat ki kell építeni.

  • Hogy történhetett, hogy nem a híd felújításának ideje alatt épültek meg az alagutak, hanem egymás után végzik el a munkálatokat?
  • Nem tartja életszerűtlennek a kormány, hogy miközben a tömegközeledés jelenti az egyik legsúlyosabb járványügyi kockázatot, jelenleg az üzemkész csepeli HÉV helyett tömött pótlóbuszokon utaznak emberek tízezrei minden nap?

4.) Ön szerint a vírushelyzet mikor engedi meg, hogy nagyközönség előtt is lehessen ünnepelni, illetve ebben az esetben elmegy-e Rogán Antal harmadik esküvőjére, lakodalmára?

Kérdéseinket a szólás- és véleményszabadságért máskor olyannyira aggódó Fidesz-kormány természetesen szóra sem méltatta...