Magyarországon tesztelik a Coca-Cola első papírpalackját

Magyarországon tesztelik a Coca-Cola első papírpalackját

Magyaroknak nyílhat lehetősége először kipróbálni azt az innovatív papírpalack prototípust, amit a Coca-Cola és a dán Paper Bottle Company (Paboco) startup fejlesztett ki tavaly. Az év második negyedévében 2000 hazai vásárló találkozhat az új típusú csomagolási innovációval - írja az Index.

Az első európai piaci teszt során a Coca-Cola növényi alapú itala, az "AdeZ" kerül az új papírpalackba, és hazánk leggyorsabban növekvő online élelmiszer-kiskereskedőinek egyikével, a Kifli.hu-val kötött partnerség révén juthat el a fogyasztókhoz. 

Célul tűzték ki, hogy 2030-ra az üdítőgyártó nagyvállalat az általa felhasznált csomagolóanyagai 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjt be, majd hasznosít újra.

Mint azt nem sokkal korábban megírtuk, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint a Coca-Cola üzletpolitikájára - környezetvédelmi szempontból - már régóta ráfért a változtatás, például az üdítőital-csomagolásai újrahasznosíthatóvá tételével. A szakértő sokkal felelősségteljesebb magatartás demonstrálását várja a vállalattól - egyebek mellett - a hulladékgazdálkodást tekintetében is. Vélhetően ezzel az újítással jelentős eredményt hoz majd magával a cég.

A Tisza szennyezéséért a Coca-Cola is felelős a Greenpeace szerint

A Tisza vizének immár hosszú évek óta tartó, elképesztő méreteket öltő szennyezettsége kapcsán megkerestük a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjét, Simon Gergelyt, aki lapunknak véleményezte a folyót sújtó helyzetet. Kifejtette egyebek mellett azt is, hogyan lehetne érdemi lépést szorgalmazni és elérni a kérdésben, valamint milyen veszélyekkel járhat, ha nem cselekszünk időben.

A hazánkban kicsit is zölden gondolkodók közül sokan üdvözlendőnek tarthatják a hírt, s úgy tűnik, ezzel már részben megoldás születhetett a technológiát tekintve: a Paboco által kifejlesztett technológia célja olyan 100 százalékban újrahasznosítható palackok előállítása, amelyek fenntartható eredetű faanyagból készültek, bioalapú béléssel. Ráadásul ez alkalmas folyadékok, így szénsavas és szénsavmentes italok, szépségápolási termékek, illetve egyéb fogyasztói termékek tárolására is.

A jelenleg rendelkezésre álló prototípusban egyelőre - a papírborítást leszámítva - a bélés és a kupak újrahasznosítható műanyagból készül. A végső cél egy olyan palack megalkotása, amely bélésében sem tartalmaz műanyagot és teljes mértékben újrafeldolgozható papírként.

Jön a papírpalack prototípus!

A magyar fogyasztók próbálhatják ki először azt az innovatív papírpalack prototípust, amit a dán Paboco startuppal együtt fejlesztettünk ki. Az év második ne...