Vöröskereszt: éjjeli menedékhelyeink túlélési pontokként működnek, senkit sem küldünk el éjszakára

Vöröskereszt: éjjeli menedékhelyeink túlélési pontokként működnek, senkit sem küldünk el éjszakára

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára február 12-én a rendkívüli hidegre való tekintettel délelőtt tíz órától vörös kód jelzést léptetett életbe, vagyis adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. A várhatóan szerda délig érvényben lévő intézkedés kapcsán a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének szociális szakmai igazgató-helyettesével, Bereczki Lindával beszélgettünk a szervezet hajléktalanoknak kínált lehetőségeiről és annak nehézségeiről egy világjárvány kellős közepén, a lakosok szerepéről a segítségnyújtásban ebben a fokozottan veszélyes időszakban. Interjú.

A rendkívüli hideg miatt vörös kódot rendelnek el a hajléktalanok védelmében

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

A vörös kódjelzés alapján a "nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek" is fogadniuk kell a hajléktalanokat. Mi tartozik ezek közé?

A bentlakásos szociális intézményekben jogviszonyokat kötnek az adott személlyel. Ebben a szövegkörnyezetben ez azt jelenti, hogy az emberi élet védelme mindent felülír, és ha valaki segítséget kér egy olyan intézményben, ahol nincs aktuálisan jogviszonya, akkor is be kell engedni megmelegedni, és segíteni neki, amennyiben szállást keresne.

 

A Vöröskereszt Budapesten összesen hány nappali melegedőbe, illetve éjjeli menedékhelyre tudja ez idő alatt befogadni az otthontalanokat, illetve ezeknek mekkora a befogadó kapacitása?

A Magyar Vöröskereszt Budapesten 5 nappali melegedőt tart fenn, ahol napi szinten összesen 400 ember fordul meg. Három állandó, egész évben működő éjjeli menedékhelyet működtetünk, mely 147 fő befogadására alkalmas éjszakáról éjszakára. Télen az úgynevezett "krízis időszakban" (novembertől áprilisig) időszakos férőhelyeket is megnyitunk, ami plusz 72 ágyat jelent.

 

Milyen szolgáltatásokra számíthat az, aki ebben az időszakban beköltözik?

A nappali melegedő nyitvatartási rendje igazodott az éjjeli menedékhely nyitva tartási rendjéhez, így gyakorlatilag, aki szeretne 0-24 órában is bent tartózkodhat valamelyik intézményünkben. A nappali melegedő a bent tartózkodási lehetőségen kívül étkezést, mosási, fürdési lehetőséget biztosít. Az ügyfelek kérhetnek segítséget ügyintézéseik kapcsán is (például okmányok beszerzése, álláskeresés, egészségügyi állapotukkal összefüggő ügyintézés). Az éjjeli menedékhely - ahogy a neve is sejteti - elsősorban éjszakai szállást nyújt, de hasonló szolgáltatásokat vehetnek igénybe a lakóink, mint a nappali melegedőben. Mindkét szolgáltatás térítésmentes.

 

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete ebben a nehéz időszakban a hatékonyabb működés érdekében tartja a kapcsolatot más szervezetekkel?

A vörös kód egy fokozottabb odafigyelést és szervezést igényel az ellátások területén. Szervezetünk együttműködik a regionális diszpécserszolgálattal, a szociális és egészségügyi intézményekkel is, hiszen közös a cél.

 

A hideg idő miatt mire érdemes a lakosoknak figyelniük a hajléktalanokat illetően?

Sajnos előfordul, hogy az utcán ragadt ember rosszul méri fel a rá váró éjszakai hideget. Az egymásra figyelés most a legfontosabb. Ha látunk valakit az utcán, aki segítségre szorul, akkor ne menjünk el mellette szó nélkül, hanem szólítsuk meg, és kérdezzük meg, hogy tudunk-e segíteni valamiben. Ha valaki szállóra menne, akkor a Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat munkatársai szívesen segítenek (Telefonszám: 06-1-338-4186), vagy ha az adott ember eszméletlen, akkor a mentőszolgálatot kellene értesíteni, mert a nagy hidegekben egy telefonhívás is életet menthet.

 

Nyújthatnak valódi segítséget?

Minden ember a saját erőforrásait figyelembe véve tud segíteni. Egy-egy jó szóval, aprópénzzel, étellel, ruházattal, vagy éppen egy telefonhívással, hogy a szakemberek megtalálják, és gondozásukba vegyék az utcán észlelt embert.

 

Azoknak a hajléktalanoknak, akik valamiért mégis az utcát "választják" éjszakára, milyen lehetőségeik vannak?

Aki be szeretne kerülni szállóra, az be tud kerülni. A vörös kód ideje alatt ez hatványozottan igaz. Akik valamiért mégis az utcán való éjszakázást választják, azoknak a területen dolgozó utcai gondozószolgálatok munkatársai tudnak segítséget nyújtani meleg holmival, takaróval és meleg teával.

 

A járványhelyzet miatt van most valamilyen intézkedés a menedékhelyeket illetően, amiket a vörös jelzés során is be kell tartani?

Vörös kód idején éjjeli menedékhelyeink túlélési pontokként működnek, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy senkit nem küldenek el éjszakára, függetlenül attól, hogy bemehet vagy nem mehet be az adott intézményünkbe. Ha megtelik az éjjeli menedékhely kapacitása aznap éjszakára, akkor a kollégák matracokat terítenek le a nappali melegedőinkbe, hogy legalább ott elalhasson a hozzánk betérő ember. A COVID-járvány miatt figyelembe kell vennünk a járványügyi szabályozásokat is, melyet ilyenkor össze kell hangolni az emberi élet védelmével, de ha a korábbi vörös kód tapasztalatait vesszük alapul, akkor kollégáink ügyesen vették az akadályokat.