Orbán-alagút: Stummer ma délután találkozik Pintérrel – vajon a miniszter megérti az üzenetét?

Orbán-alagút: Stummer ma délután találkozik Pintérrel – vajon a miniszter megérti az üzenetét?

Még a videó kikerülésének délutánján keresett meg Pintér Sándor, és egy rövid telefonbeszélgetést követően, az ő javaslatára abban egyeztünk meg, hogy az Orbán-alagútról való egyeztetést személyesen fogjuk folytatni – idézte fel Stummer János. Az alagút-gate kirobbantója csütörtök délelőtt az Alfahírrel közölte, a belügyminiszterrel való beszélgetésre ma késő délután kerül sor, s amelynek az eredményéről természetesen tájékoztatni fogja a közvéleményt, a nyilvánosságot.

„Azt a nyilvánosságot, aminek nagyon sokat köszönhetek az utóbbi két napban. Azt látom, hogy a Fidesz megrettent attól az elementáris erőtől, közfelháborodástól, amit az állampolgárok mutattak akár a közösségi médiában, akár bárhol másutt”

– fogalmazott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke.

Stummer az alagút-gate-ről: Ennek semmi keresnivalója nem volt a Nemzetbiztonsági bizottság előtt

Most már nem titkos az alagút, ami most úgy látszik mindenesetre lesz. Ha a kormányon múlott volna, akkor ennek az aluljárónak a terve továbbra is titokban lenne - nyilatkozta Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke az N1TV-nek, miután kedden egy videóban nyilvánosságra hozta, hogy a testület kormánypárti többsége azzal állt elő, hogy építeni kell Orbán Viktor miniszterelnök számára egy alagutat a Puskás Arénába kétmilliárd forintért.

Egyébként Stummer János elmondta, megtette a szükséges jogi lépéseket azokkal a sajtótermékekkel szemben, amelyek lehazugozták őt, elindulnak a sajtóhelyreigazítási perek.

„Nekem ebben az ügyben két emberrel lehet beszélnivalóm ebben az országban, az egyik a miniszterelnök, a másik pedig a belügyminiszter.

Én bízom abban, hogy meg tudom értetni Pintér Sándorral, hogy ez az előterjesztés miért volt nagyon problémás. Amit tettem, az az egész kormány számára egy célzott, világos üzenet volt a részemről, amíg én vagyok a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, addig ilyen ügyeket nem fogok átengedni a testületen, nem számolhatnak azzal, hogy egy nemzetbiztonsági pecséttel eldugják az emberek elől a értelmetlen pénzszórásaikat”

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen érzésekkel várja a Pintér Sándorral való találkozást.

Stummer János szerint nyilvánvaló, hogy Pintér Sándor és Orbán Viktor dönti majd el azt, hogy indul el ellene újabb nemzetbiztonsági átvilágítás, ha igen, akkor azon meg fog bukni, és egy új ellenzéki vezetője lesz a testületnek.

„De én arra esküdtem, hogy megvédem a hazám érdekeit és az adófizetők pénzét”

– húzta alá.

"Hazaárulás, hivatali visszaélés, börtön" - a kormánysajtó már ítélkezik Stummer János felett

A Magyar Nemzet nevű kormánylap és hozzá kapcsolódó HírTV már szerda kora reggel megkezdte a hangulatkeltést Stummer Jánossal szemben, annak apropóján, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke kedd délután a nyilvánosság elé tárta, Orbán Viktornak és vendégeinek titokban építenének egy alagutat a Puskás Arénába 2 milliárd forintból.

Egyébként úgy látja, az elmúlt 48 óra két fontos tanulsággal szolgált. Az egyik, hogy a nyilvánosságnak Magyarországon milyen ereje van, és ebben a nyilvánosságban minden tisztességes politikusnak bíznia kell, és bízhat is, és ez erő még Orbán Viktor kormányát is elbizonytalaníthatja.

A másik, hogy alagút ügyét tényleg azért vitték be a Nemzetbiztonsági bizottság elé, hogy azt elrejtsék a nyilvánosság elől, mert a kormányon is látták, ez a gazdasági válság alatti felesleges beruházás a közvélemény előtt nem tartható.

„Azzal viszont nem számoltak, hogy én kiviszem az emberek elé”

– hangsúlyozta Stummer János.

Beszélt arról is, hogy érdemi cáfolat nem hangzott el eddig a Fidesz, vagy a kormányrészéről részéről. Ugyanez igaz a Puskás Aréna közleményére is.

  • Építenek alagutat? Igen, csak a Puskás Aréna átnevezte azt aluljáróra.
  • Kettőmilliárdért akarják építeni? Igen, bár az Aréna nem merte ezt az összeget leríni.
  • Orbán akarja építeni? Igen, a kormány az előterjesztő, a kormány feje pedig Orbán Viktor.
  • Titkosították? Igen, és a Puskás Aréna is beismerte, hogy ez egy titkosított információ

– sorolta a politikus.

Ezidáig senki nem adott arra magyarázatot arra, mit keresett az a méterenként 40 millió forintba kerülő alagút ügye a Nemzetbiztonsági bizottság előtt.

Az pedig megint egy érdekes kérdés, hogy akkor sértett-e államtitkot a sportlétesítmény működtetője azzal, hogy ezeket az információkat saját maga (is) leírta.

Államtitkot akkor sért az ember, ha minősített információkat tár az emberek elé, de ennek megvannak a kritériumai, például az adott tény a magyar szuverenitást veszélyezteti, az alkotmányos rendet veszélyezteti, vagy épp hazánk pénzügyi-gazdasági, vagy külügyi-diplomáciai érdekeit veszélyezteti.

Ezek közül egyik sem igaz az Orbán-alagútra, továbbra is fenntartom, ennek az előterjesztésnek semmilyen keresnivalója nem volt a Nemzetbiztonsági bizottság előtt

- magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy igazaknak tartja-e a kormánypárti sajtóban megjelent vádakat, miszerint államtitkot sérthetett, Stummer János leszögezte:

„nem tekintem ezeket az információkat államtitoknak. Csak a nyilvánosság elől akarták eltitkolni az újabb közpénzszórást”.

Folytatás ma késő délután, a Pintér-találkozó után.