Nyílt levélben kérik Orbán Viktort a pedagógusok, hogy zárják be az iskolákat

Nyílt levélben kérik Orbán Viktort a pedagógusok, hogy zárják be az iskolákat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben figyelmezteti Orbán Viktort, hogy már most komoly veszélyhelyzet alakult ki az iskolákban, óvodákban, a pedagógiai szakszolgálatoknál, a kollégiumokban, a szakképző és azokat támogató intézményekben is.

Orbán Viktornak "csupa rossz híre van": olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt

Orbán Viktor Facebook-oldalán számolt be arról, hogy csütörtökön "nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoporttal", járványmatematikusokkal találkozott. A rövid videóban a miniszterelnök kifejtette, ezek az emberek abban segítenek, hogy megérthessük, az egészségügyi jelenségek milyen trendekké állnak, vagy egyszerűbben, hogy összefoglalják, mi fog velünk történni a következő napokban, hetekben.

A PDSZ úgy látja, 

az intézmények nagy része már érintett valamilyen járványügyi intézkedésben, egyre több helyen kell részleges vagy teljes zárást elrendelni, egyre többen betegek, kerülnek kórházba, nemcsak a dolgozók egészsége van fokozott veszélyben, hanem a rájuk bízott gyerekek, hozzátartozóik sincsenek biztonságban.

Mint írják, az elöregedett pedagógus-társadalom átlagéletkora 54 év, sok a krónikus beteg. Az oktatási intézmények dolgozói nincsenek kiemelt helyen az oltási programban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy

beoltásuk nem is történt meg, még a bentlakásos intézményekben és gyermekotthonokban sem.

A harmadik hullámban egyre többen betegek (gyerekek, dolgozók), mégis – a középiskolákon kívül – nyitva vannak a közoktatási intézmények.

A PDSZ Országos Választmánya arra kéri a kormányfőt, „ebben a történelmi helyzetben tegye most félre politikai megfontolásait”, higgadtan fontolja meg javaslatait,

"honfitársaink védelme érdekében rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén!"

A PDSZ szerint ez nem csak a járvány visszahúzódásához járulna hozzá: ha a zárás után beoltanák az ágazatban dolgozókat, szigorú járványügyi protokollok mellett újra nyithatnának az általános és középiskolák.

Drámaian romlottak a hazai koronavírus-adatok

Az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma péntek reggelre 4668 fő - írja a központi tájékoztatási honlap. A szám kiugróan magas, péntekenként egy hete 3093, két hete 1860, három hete 1576 beteget regisztrált a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A járvány az elmúlt 24 órában 123 áldozatot is követelt.

Úgy fogalmaznak, "kérjük, nyújtsanak végre támogatást a gyermekükkel otthon maradó szülőknek, és a munkáltatóknak az álláshelyek és jövedelmek védelme érdekében! Erre az EU biztosított forrást."

A pedagógusok arra kérik a kormányfőt, vegye figyelembe, hogy a "random iskolabezárás" nehezebb helyzetbe hozza a szülőket, mintha szervezetten áll át az intézmény a digitális munkarendre, mert akkor a család felkészülhet arra, hogy a szülők is megszervezhessék a család életét és a gyermek felügyeletét.

A szakszervezet arra kéri, Orbán Vikort,

"legyen határozott, és hozza meg ezt a népszerűtlen döntést! Ezek történelmi idők – és történelmi jelentőségű döntések állnak Ön előtt. Ne hagyjon cserben bennünket és a társadalmat: állítsuk meg a harmadik hullám rohamos terjedését!"