Orbán szerint az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában

.
Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Miközben mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában

- írta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a honlapján csütörtökön, Szamizdat 6. címmel közzétett írásában. Kijelentette: ez vállalhatatlan.

Orbán Viktor a Néppártnak: "Egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben"

Ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz kilépett az Európai Néppártból (EPP), erről Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök tájékoztatta a néppárti frakciót. Mint írta, csalódottan látják, hogy miközben több százezer európai ember kerül kórházba az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal é foglalatoskodik, hogy "elnémítsa és letiltsa a demokratikusan megválasztott" fideszes európai parlamenti képviselőket.

A kormányfő emlékeztetett: a Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójából; nem fogadta el, hogy az EP-képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával, olvasható az MTI közleményében. 

Most az Európai Néppárt nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik

nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik

- írta Orbán Viktor, aki úgy véli, a kilépés új perspektívát nyit az európai politikában is.

Gyorselemzés a Néppártból való kilépésről: Orbán Viktor mindent alárendel a '22-es választásoknak

A Fidesz és Magyarország számára is negatív hatással bír a Néppárttal való szakítás - szögezte le mindjárt az elején Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője. Ezt azzal magyarázta, hogy a Fidesz nem tud átülni egy másik olyan képviselőcsoportba, amelyik hangsúlyos szerepet játszik az EU-irányításában, bár még elképzelhető olyan átmeneti megoldás is, hogy Deutsch Tamásék kívülről támogatják az EPP-t.

Közölte: köztudott, hogy a magyarok "a folyamatosan hátráló és a politikai értékeit a süllyedő léghajóból kidobáló EPP-t újra Európa vezető szellemi és politikai erejévé" akarták tenni. Nagy, erős, demokratikus jobboldallá, amely a centrumpártokat, a konzervatív és tradicionális kereszténydemokrata pártokat és szavazóikat is képes egy nagy közös politikai otthonba összegyűjteni, fogalmazott. Orbán Viktor szerint ez a lehetőség szerdán elveszett, és "az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált".

Hangsúlyozta: a migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között, ezért "jó okkal gyújthatnak örömtüzeket az európai baloldal pártjai és vezetőik". Egy újabb párttal gyarapodtak - fűzte hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppártból

(Cikkünk frissül...) A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Kiemelte: a feladatuk világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik "nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik".

Itt az idő! Éljen a demokratikus jobboldal! Fortes fortuna adiuvat!

- zárta sorait Orbán Viktor.

Legolvasottabb híreink