A politikára szüksége van a sportnak, de a politikusra nincs

A politikára szüksége van a sportnak, de a politikusra nincs

Az elmúlt 10 évben tapasztaljuk, hogy a politika a társadalom olyan szegmenseibe nyomul be, ahová nem lenne szabad. Szakmai, civil és sportszervezetek sem kívételek ezalól.

Sportági szakszövetségek, nagy múltú sportegyesületek vezetését veszik át politikához köthető személyek

- emelte ki Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján, ami szerinte abból a szempontból is rossz üzenetértékkel bír, hogy a szervezetek dolgozói, szurkolói különböző világnézetű emberekből tevődik össze, míg egy pártcsaládhoz tartozó politikus a pozíciójából kifolyólag is megosztó személyiség.

A képviselő nemzetközileg is furcsállja, hogy nem sportolói múlttal rendelkező személyek képviselik a magyar sportszervezeteket. Fontos hangsúlyozni a gyakorlati okokat is: egy pártpolitikus a döntéseivel tudja támogatni az általa vezetett sportszervezetet, vagy éppen akadályozni a többi szervezetet.

Sportot csinálni egy önálló szakma. A politikus sem áll be műteni, mert nem ért hozzá. A közéleti tevékenység mellett nem elvárható, hogy egy egyesület ügyes-bajos dolgaival foglalkozni tudjanak a politikusok

- tette hozzá Steinmetz. Kitér rá, nemzetközileg megfigyelhető, hogy a hasonló visszásságokat más országokban nem tűrik meg. Montenegróban például sporttörvény tiltja és összeférhetetlennek tekinti, ha egy politikához köthető személy irányít hasonló szervezeteket. Mindezekre való tekintettel az ellenzéki frakciókkal közösen határozati javaslatot nyújtottak be a parlament elé annak érdekében, hogy a politikusok ne vállaljanak szerepet a sportszervezetek irányításában.

Meg kell tiltani, hogy országgyűlési képviselő, kormánytag, polgármester, alpolgármester, önkormányzati képviselők (tízezer fő feletti városok esetén), illetve állami vállalati vezetők sportszervezetnek elnöke, vagy alelnöke lehessen

- fejtette ki a politikus, kikre vonatkozóan nyújtották be a javaslatot.