Elhunyt Varga Géza, a Jobbik korábbi agrárpolitikusa

Elhunyt Varga Géza, a Jobbik korábbi agrárpolitikusa

Nem sokkal 75. születésnapja előtt elhunyt Varga Géza – tudatta a közösségi médiában Szabó Gábor, a Jobbik választmányi elnöke vasárnap este. Az agrárpolitikus 2010 és 2014 között a Jobbik parlamenti képviselője volt. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának a tagja, továbbá a Közös Agrárpolitikával foglalkozó albizottságnak az elnöke volt.

Varga Géza 1946. április 3-án született Kalocsán. 1966-tól kísérleti műszerészként dolgozott az Ipari Szerelvény- és Gépgyár nevű hadi üzemben. Vállalata egyetemi képzésre nem javasolta, ezért disszidált. Jugoszlávián át az osztrák határon is átszökve jutott el Bécsbe. Menekültként 2 évet dolgozott Ausztriában, majd Svédországba költözött. Négy hónapos nyelvtanulás után teljes jogon járhatott egyetemre és még királyi ösztöndíjat is kapott, egyebek mellett ökológiai mezőgazdaság tudományt tanult. A diplomamunka előtt, egy sikertelen családegyesítési akció után a lengyel határon elkapták, hazahozták és börtönbe zárták. Másfél év múlva, 1977-ben szabadult.

A rendszerváltás után az Open University angliai egyetem itthoni képzése során szerzett hivatásos agrármenedzser diplomát angol nyelven és a szintén angliai Schumacher College-ben fenntartható vidékfejlesztési kurzust végzett. Ezután posztgraduális képzésen vett részt Japánban és mezőgazdasági termék marketing (Farmproduce Marketing) diplomát is kapott a Tokiói és az Obihirói Egyetemen.

1988-ban lett az akkor alakult FKgP tagja, 1990-91-ben annak országos környezetvédelmi szaktitkárságát vezette. 2005-ben az megalapította az Élőlánc Magyarországért nevű ökopártot, a 2006-os választáson ennek színeiben indult, de mandátumot nem szerzett.

2010-ben a Jobbik színeiben Csongrád megye 5. választókerületben 22,68 százalékos eredménnyel a második legtöbb voksot söpörte be, mandátumhoz végül a párt országos listájáról jutott.

Első feleségétől négy gyermeke született.

Isten nyugosztalja!