Operatív törzs: Nem lesz kötelező az óvoda, de az alsósok visszaülnek az iskolapadba

Operatív törzs: Nem lesz kötelező az óvoda, de az alsósok visszaülnek az iskolapadba

A felső tagozatos általános iskolásoknak május 10-ig marad az online oktatás, április 19-től azonban kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban is visszatér a jelenléti oktatás

- mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs mai tájékoztatóján.

A Magyar Közlönyben közben megjelent, hogy a felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

Az államtitkár szerint ehhez szükséges volt, hogy végezzenek a pedagógusok oltásával. Múlt vasárnapig több mint 155 ezer köznevelésben dolgozót, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig 200 ezer embert oltottak be.

Az óvodában a részvétel nem kötelező, aki meg tudja oldani, az az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét. Arra számítunk, hogy az első időszakban a gyermekek fele-kétharmada megy majd óvodába, aztán ez fokozatosan növekedni fog

- tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Az iskolák alsó tagozatában az igazgató engedélyezheti a távolmaradást, de arra számítanak, hogy a diákok nagyobb része jelen lesz a tantermekben. Arra nincs lehetőség, hogy ezzel párhuzamosan digitálisan is folytatódjon az oktatás, arra viszont van, hogy a tananyagot és a házi feladatot megkaphassák a hiányzó gyerekek.

 

Az óvodák és az iskolák a tanévkezdéstől márciusig látott rendhez térnek vissza, tehát továbbra is kötelező lesz a fertőtlenítés és a lázmérés

- mondta az államtitkár.

A meghozott döntések alapján az oktatásszervezés terén minden helyben racionálisan megoldható védelmi intézkedésre lesz lehetősége az iskoláknak, és megértik azt is, ha a szülők nem engedik el otthonról a gyerekeket. Azt azonban az államtitkár kizárta, hogy minden iskolai osztályt megfelezzenek, és párhuzamosan szervezzék a jelenléti és a digitális oktatást is. 

Nincs ehhez meg a munkaerő, nem várhatjuk el a tanároktól, hogy dupla munkát végezzenek

- közölte Maruzsa Zoltán.

A hatályos jogszabályok az államtitkár szerint kellően rugalmas keretet adnak a hiányzások kezelésére, a tárca nem tart szükségesnek semmilyen újabbak bevezetését. Az most is él, hogy év végén osztályozó vizsgát kell tennie azoknak a diákoknak, akik hiányzásai meghaladták a 250 órát, és nincs elég érdemjegye az osztályozáshoz. 

Ettől nem fognak eltekinteni, mert ez nem érdeke a gyerekeknek sem 

- tette hozzá az államtitkár.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/kg_A5v9GzK4.jpg?itok=ZKfpa8IA","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=kg_A5v9GzK4&ab_channel=M1-H%C3%ADrad%C3%B3","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}