Orbán Viktor szerint hat hét múlva „kint vagyunk a vízből", az oltást pedig senki sem ússza meg

Orbán Viktor szerint hat hét múlva „kint vagyunk a vízből", az oltást pedig senki sem ússza meg

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be: az oltottak száma és a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy hétfőn az óvodák és az iskolák alsó tagozatai megnyissanak a gyermekek előtt, a jövő hét közepén pedig, amint elértük a 3,5 millió beoltottat, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Péntek reggel pedig szokásos rádióinterjúját adta a Kossuth Rádióban, amikor is elmondta, miért változtattak az iskolanyitás eredeti elképzelésén:

Az óvatosság és a fokozatosság miatt. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a védett emberek száma elérje az 50 százalékot, pillanatokon belül átlépjük ezt a számot. A döntésnél fontos szerepet játszott a bölcsődéknél látható helyzet, az utóbbi napokban nagyon megnőtt a bölcsődébe vitt gyermekek száma. Aztán megnéztük a kórházi adatokat, 27 gyermek van kórházban, 2 gyermek lélegeztetőgépen. Ha azt akarjuk, hogy sok százezer diák édesapja, édesanyja elmehessen dolgozni, meg kellett húznunk egy határt.

Hozzátette, a pedagógusok közül kevesebben jelentkeztek oltásra, mint remélte, s ígéretet tett arra, hat hét alatt megduplázzák az oltottak számát.

Fontosnak tartja, hogy az időseket beoltották, s mindenkit, akit regisztrált, el tudtak érni: kicsi elmaradás van technikai okok miatt. Hozzátette, kialakult egy olyan képzet, amely alapján az emberek azt hiszik: lesz egy helyzet, amikor már elég ember be van oltva, kialakul a nyájimmunitás, és nekik már nem kell, mert megússzák. Ez Orbán szerint nem igaz, s mindenkinek be kell oltatnia magát.

Majd bejelentette, ugyan a nyugati vakcinákat nem szokták, az amerikai Janssen-oltást pontosan ugyanolyan eljárással vizsgálják meg, mint eddig a keleti vakcinákat. Ez az egyetlen nyugati vakcina, amellyel szemben Magyarország így jár el.

Beszélt arról is, „mióta benőtt a feje lágya", az orvost tiszteli ez az ország a legjobban, ezért sem hagyták ki a háziorvosokat az oltási tervből. Rájuk tették a terhet, ha ez igen nagy is, hiszen tőlük lehet „a leghumánusabb segítséget kapni", ők azok, akik „mindent tudnak".

Szokásához híven a baloldalról is beszélt, az „ellenzéki oltásellenesség" kérdésére ugyanis úgy válaszolt: olyan baloldalt még egyetlen országban sem látott, ahol az folyamatosan olyan politikát folytat, amely válsághoz és a járvány elhúzódásához vezet.

Ez most nem egy politikai kormány, hanem operatív törzs, én is néha az operatív törzs vezetőjének érzem magam, nem miniszterelnöknek

– közölte, hozzátéve, ellenzéki oldalon eközben „eszement dolgokat" tapasztal, amikkel majd „foglalkozni kell". 

Szerinte hat hét múlva „kint vagyunk a vízből", ha az oltási tervet végrehajtják. Meglátása szerint pedig ahol ma koalíciós kormányzás van, ott törékeny az egység, ezt mutatják most a szomszédos országok példái is.

Köszönetet mondott továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának és a szállodásoknak, akikkel folyamatosan egyeztetni tudtak.

A teraszok nyitása egy szimbolikus lépése a régi életünk visszaszerzésének

– mondta, bátorítva a vendéglátósokat, „tegyék ki a székeiket", hiszen ezt most ingyen megtehetik.

Vállalást is tett: nem ugyanannyi munkahely lesz a válság után, mint előtte volt, hanem több.