Nem elképzelhetetlen, hogy szeptemberben ismét oltani kell az egészségügyi dolgozókat

Nem elképzelhetetlen, hogy szeptemberben ismét oltani kell az egészségügyi dolgozókat

Nemcsak nyitásból áll az élet! A Kormányinfón ismét válaszolt Gulyás Gergely néhány újságírói kérdésre, ezekből szemezgetünk.

Kormányinfó: szombaton nyithatnak a teraszok, 11 órára módosul a kijárási tilalom

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki online kormányinfón a kabinet szerdai döntéseit ismertette. Mint ahogyan megírtuk, tegnap meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az eddigi, első adaggal beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta.

  • Rögtön az elején a Magyar Nemzet egy nagyon furcsa helyzetbe hozta a kancelláriaminisztert, miszerint az Orbán-kormány tiszteletben tartja a népakaratot, amennyiben a főváros IX. kerületében egy népszavazáson elutasítják a kínai Fudan Egyetem megépítését. Gulyás Gergely kitért a válasz elől, ugyanakkor hangsúlyozta, a kormány betartotta a megegyezést, ezért is reménykedik abban, hogy a főváros és Ferencváros sem akadályozza a kínai egyetemet. Amúgy szerint a Fudan Egyetem érkezésével a Diáékvárosban nemcsak külföldi diákok élhetnek majd. Praktikus okok miatt került a projekt Palkovics László innovációs miniszterhez.
  • Amíg nem állnak jól a környező országok, a védettségi igazolvánnyal sem lehetséges a családlátogatás, de amint erre alkalom nyílik, a határnyitás lesz az első lépés, hogy a magyar állampolgárok átléphessék a határt.
  • Ide kapcsolódik, hogy idén is (legalábbis a NER-eliten kívül) a több Balaton, kevesebb Adria lesz az irányadó. Semmilyen garancia nincs, hogy a többi ország  is jól fog állni a védettségben. A kormány nem ad életvezetési tanácsokat – közölte Gulyás Gergely (így azért továbbra is megmaradt az elvi esélye annak, hogy Dubajban kérjük meg a szerelmünk kezét – a szerk.)
  • Csak kívánhatjuk, hogy legyen vakcinafelesleg – merengett el Gulyás Gergely. Ugyanakkor a kérdés megválaszolása fontos, hiszen a gyártók szerint a vakcinák 6 hónapra elegendő védettséget adnak, a legszűkebb becslés pedig 8 hónap - 1 év. A tárcavezető felidézte, az egészségügyi dolgozóknak június végére, július elejére, lejárhat ez a féléves időtartama, így lehet hogy már szeptemberben újra kell oltani őket is. Ennek esélyét, a védettségi szint alakulását még vizsgálják. Így Gulyás szerint a nyáron érkező vakcinákat is fel tudjuk használni.
  • Hogy milyen intézkedések várhatóak a 4 millió beoltottnál? Arról a miniszterelnök fog tájékoztatást adni.
  • Gulyás szerint csak járványügyi indokai vannak, hogy őszig kitarthat a veszélyhelyzet, de ha a vírus számai olyan jók lesznek, akkor azt előbb megszüntetik.
  • Örül, hogy meghiúsult a Szuperliga, és annak is, hogy egységes álltak ki az európai politikai vezetők.  
  • Nálunk nem lesznek ingyenesek tesztek, Ausztriában is csak azért vannak ingyenes tesztek, mert nincs elég vakcinájuk. Gulyás az érdekes okfejtését azzal támasztotta alá, hogy 1-2 héten belül a jelenlegi regisztráltak 100 százalékát be tudják oltani, és a beoltottak alig több mint 1 százaléka betegszik meg az oltás felvétele után.
  • 10 ezer lélegeztetőgép van az országban, abból 3 ezer áll rendelkezésre, és azok a legmodernebbek. Gulyás szerint nem a kínai gépek minősége miatt halnak meg annyian hazánkban az intenzív osztályokon, ennek oka orvosszakmai.
  • Továbbra is úgy látja, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok közfeladatot látnak el, és az államnak elővásárlási joga van az alapítványoknak juttatott Mol- és Richter-részvényekre is. Szerinte nem magánkézbe kerülnek ezek az állami vagyontárgyak.
  • Hazánk kifejezte szolidaritását Csehországnak az orosz diplomaták ügyében.
  • Dunaferrben történő orosz-ukrán konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy kár volt a baloldalnak privatizálni a Dunaferrt, ezért „nincsenek a kormánynak eszközei” az üzemben kialakult helyzet megoldására.
  • Nincs kormánydöntés arról, hogy június 19. ünnepnap legyen – az álcivil CÖF találta ki az utolsó szovjet katona távozásának emlékére.
  • Május második felében dönthet a kormány a nyári gyerektáborokról.
  • Még nincsenek egységes adatok az oltási utáni megbetegedésekről: de a második oltás után 1 százaléknál is kisebb a megbetegedések aránya.
  • A vendéglátóhelyek teraszain sok értelme nincs a maszkhasználat előírásának, ismerte el Gulyás Gergely.
  • A labdarúgó-Eb kapcsán a kormány folyamatosan egyeztet az UEFA-val. A meccsek június közepén lesznek, és május második felére mindenki regisztráltat be tudunk oltani, egy társadalmi védettségű Magyarország várja majd az Eb-t – közölte.
  • A miniszter tudomása szerint egyetlen 18 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen.
  • „A Sinopharm jobb mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb” – közölte. (Ha így, akkor így – a szerk.)
  • Zajlik a rabok igényfelmérése, de még nem kezdték el oltani őket.
  • Gulyás Gergely szerint a nagykorú felnőtt magyarok el tudják dönteni, hogy egy oltás után leülnek-e a teraszra fogyasztani.
  • Azért nem lehet online oktatást folytatni az alsósoknál, amiért a szülők 80 százaléka iskolába küldte a gyereket.
  • Meghatározott számú beoltottnál nyithatnak az edzőtermek, igaz, azt nem árulta el, hogy ez mennyit jelent.

Sajnos az Alfahír kérdéseit nem sikerült felolvasnia Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, azokat azért kénytelenek vagyunk mi megismételni:

  1. Tervezik-e bevezetni a koronavírus-teszteket az oltások előtt?
  2. A kormány adatai szerint hány embert hunyt el a koronavírus elleni oltás felvételét követőn? Illetve milyen arányban kerültek beoltott emberek a kórházakba?
  3. Hány százaléka van beoltva a 80 év felettieknek, illetve a 70-79 év közöttieknek? Mikor érhető el a 100 százalékos beoltottságuk?
  4. Egyeztettek-e Kubatov Gáborral a Dunai Vasműnél történt események miatt? Illetve egyeztettek-e az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatallal?
  5. Tervezi-e Orbán Viktor, hogy a Salvini-Morawiecki találkozó nyomán tárgyalásokat kezd a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt vezetőivel is?